Kære brevkasse

Jeg har brug for et godt råd, til hvad jeg skal sige til min neurolog, næste gang jeg skal til samtale. Jeg tror ikke, han ved så meget om tarmproblemer, og tager ikke rigtigt mit problem seriøst.

Jeg har haft diagnosen i 2 ½ år, og har nok været syg 10 år inden. Sclerosen er primært tydelig i min mave, hvor peristaltikken er påvirket eller rettere, det er en “død pølse” jeg har i maven. Det er simpelthen helt stille (bortset fra en masse luft) jeg er næsten hele tiden forstoppet og har så hård mave. Jeg får ondt i maven, næsten lige meget hvad jeg spiser. Jeg har prøvet alt HUSK, movikol, lakobaral dråber. Det er sommetider så slemt, at jeg kan drømme om en gang Roskilde syge for at få gang i maven.

Jeg er meget aktiv, dyrker motion og spiser sundt og fiberrigt, men lige meget hjælper det. Min neurolog siger bare: har du drukket vand og tag noget movikol. Jeg er sikker på, det ville hjælpe mig med noget der hjælper på peristaltikken. Kender du til noget, jeg kan forslå neurologen næste gang, eller skal jeg bede om at blive henvist til en mave/tarm specialist?

Svar fra sygeplejersken

Jeg tænker også, at du har brug for noget peristaltikfremmende, når du beskriver din tarm som ”død” og stille. Det er meget ofte en god idé at kombinere afføringsmidler, så man både får noget der suger væske til sig så som Magnesia, HUSK, Movicol eller lignende præparat og noget peristaltikfremmende så som fx tablet eller stikpille Dulcolax eller Laxoberaldråber. Du skriver, at du har prøvet Laxoberaldråber, men jeg kan ikke se, om du har taget det i kombination med andet afføringsmiddel.

Når man er forstoppet, er det også vigtigt at få både fibre nok gennem maden og også drikke min. 2 liter væske i døgnet. Dog skal du ikke drikke mere end 2-2½ liter i døgnet, da du så bare vil opleve hyppigere vandladningstrang.

Vores mave-tarm funktion er afhængig af kosten, væsken og motion – hvilket det lyder til du har styr på – og kan være svær at regulere til at blive velfungerende – også i kombination med afføringsmidler – så det kræver lidt tid og tålmodighed, at se om der er effekt af tiltagene.

Men hvis det ikke bedres i løbet af nogle uger, så synes jeg, at du skal bede din egen læge eller neurolog om en henvisning til at blive udredt via en mave-tarm afdeling.

Det kan også være, at det for dig måske er en god løsning at irrigere/skylle tarmen med vand og dermed komme forstoppelsen til livs. Men det kræver udredning hos specialister.

Du skriver også, at du får ondt i maven lige meget hvad du spiser – det kan måske skyldes andet end forstoppelsen fx tyktarmskatar eller anden sygdom.

Så tøv ikke med at bede om en henvisning til en tarmspecialist – så dine tarmproblemer ikke fylder så meget i din dagligdag.

Kontinenssygeplejerske Janni Eibye

Janni Eibye

Kontinenssygeplejerske

Janni Eibye er rådgivningspanelets kontinenssygeplejerske. Hun har været ansat på Sclerosehospitalet i Haslev siden 2007 og har i 2010 taget en uddannelse som kontinenssygeplejerske. Efterfølgende har hun taget en uddannelse som specialist i sexologisk rådgivning ved NACS (Nordisk Forening for Klinisk Sexologi).

Janni bruger sine kompetencer herfra ved vurdering af vandladnings- og afføringsudredninger og igangsættelse af forskellige tiltag samt fællesundervisning og individuelle samtaler til indlagte patienter på Haslev.

Brevkasse

Vi svarer på dine spørgsmål

Stil dit spørgsmål
Kvinde sidder over for en socialrådgiver i samtale.