Kære brevkasse

Jeg er diagnosticeret med progressiv multipel sclerose i 2016, det blev opdaget i forbindelse med diskoprolaps. Jeg har ikke fået medicin for sclerosen, men 28 stk. Ocynorm 5 mg om måneden plus pandodil.

Nu er jeg flyttet og har fået ny læge. Hun vil fjerne Ocynorm, og give mig antidepressiv medicin for uro pga. af smerter og spændte muskler, kan det virkelig være rigtigt, at jeg skal fyldes med den slags medicin, fordi jeg har sclerose og de symptomer der følger med?

Svar

Det er svært at afgøre, om du får det pga. prolaps eller pga. sclerose. Det er vel førstnævnte? Oxynorm er ikke standard symptombehandling ved sclerose.

Hvis det er spasmer/ufrivillige muskeltrækninger/krampe du har i benene, kan medicin herfor (Baklofen) være relevant at afprøve.

Antidepressiv medicin har tit flere virkninger end kun antidepressivt, f.eks. kan nogle af præparaterne virke på nervemerter. Du kan anmode om at blive henvist til den lokale scleroseklinik til vurdering, også selv om du ikke er i behandling for sclerose.

Jette Frederiksen

Overlæge og professor

Jette Frederiksen er professor på Københavns Universitet og overlæge i neurologi på Rigshospitalet-Glostrup, hvor hun er daglig leder af Klinikken for Synsnervebetændelse samt overlæge i Scleroseklinkken, som hun har grundlagt i daværende Københavns Amt.

Jette Frederiksen har forsket i sclerose og synsnervebetændelse siden 1983 og har skrevet doktordisputats om synsnervebetændelse, et hyppigt debutsymptom på sclerose.

Jette får henvist patienter med mulig synsnervebetændelse fra Østdanmark og afprøver nye undersøgelsesmetoder og behandlinger som led i forskningsprojekter.

Hun har været ansat på øjenafdelinger i Danmark og Tyskland. Sidstnævnte afdeling er specialiseret i synsnedsættelse i forbindelse med sygdomme i hjernen, blandt andet sclerose.

Brevkasse

Vi svarer på dine spørgsmål

Vores eksperter sidder klar til at svare på dine spørgsmål om sclerose.
Stil dit spørgsmål
Kvinde sidder over for en socialrådgiver i samtale.