Gør en forskel med din arv

For bare 25 år siden kunne sclerose ikke behandles. Men takket været blandt andet mennesker, som har valgt at støtte kampen mod sclerose i deres testamente, findes der i dag knap 20 behandlingsformer.

Både store og små beløb er med til at sikre, at vi kan blive ved med at forske og blive klogere på sygdommen.

Vælger du at betænke Scleroseforeningen i dit testamente, giver du håb for fremtiden til mange.

Derfor kan det være en god idé at oprette et testamente

 • Et testamente sikrer, at du selv bestemmer over minimum 75 % af din arv. Det kan give ro, når der er styr på, hvordan du ønsker, at din arv skal fordeles efter dig.
 • Du kan vælge at tilgodese relationer, som ellers ikke står til at arve ifølge arveloven, fx børnebørn eller søskende.
 • Du kan videregive ting med affektionsværdi til udvalgte mennesker i dit liv.
 • Du kan sikre, dem du efterlader dig, på bedst mulig vis – fx hvis du er en sammenbragt familie eller har specielle ønsker for dine nærmeste.
 • Du kan støtte et velgørende formål, mens du sparer nogle af dine arvinger for en del af arveafgiften.

Download vores gratis arveguide

Få vores gratis arveguide direkte på PDF, og bliv klogere på arvereglerne, hvem der arver efter dig, og hvilken forskel et testamente kan gøre for dig, dine nærmeste og for en verden uden sclerose.

Hvad er arveafgift?

Hvis du har arvinger, betyder det i de fleste tilfælde, at dine arvinger skal betale bo- og tillægsboafgift til staten (tidligere kaldet arveafgift). Afgiften afhænger af, hvem der er arvinger, boets størrelse og din relation til arvingerne:

 • Ægtefæller og velgørende organisationer som Scleroseforeningen er fritaget fra at betale afgift.
 • Dine nærmeste arvinger betaler 15 % i boafgift.
 • Andre arvinger betaler både boafgift på 15 % og herudover en tillægsboafgift på 25 % af det resterende beløb. (Samlet giver det en bo- og tillægsboafgift på 36,25 %).

Tænk velgørenhed – og bliv fritaget for at betale afgift

Scleroseforeningen er en sygdomsbekæmpende forening og er fritaget for at betale bo- og tillægsboafgift til staten.

Ved at oprette et testamente har du mulighed for at betænke dine arvinger og samtidig støtte Scleroseforeningens arbejde gennem en såkaldt “30 %-løsning”.

Benytter du dig af 30 %-løsningen, lader du Scleroseforeningen (eller en anden velgørende forening) arve 30 % af din formue på betingelse af, at vi betaler dine arvingers bo- og tillægsboafgifter.

På den måde vil arvingerne få 70 % af formuen uden at skulle betale afgift, samtidig med at du bidrager med støtte til forskning og hjælp til mennesker med sclerose og deres pårørende.

Denne løsning er relevant at overveje, hvis du ønsker at betænke arvinger, der betaler både bo- og tillægsboafgift på i alt 36,25 %. Det kan fx være din bror, niece eller en god ven.

Vidste du, at ..?

… hvis du betænker Scleroseforeningen i dit testamente, tilbyder vi op til 5.000 kroner inklusiv moms til advokatens arbejde med at lave dit testamente*

(*) Beløbet er skattepligtigt. Du skal selv sørge for at indberette det til Skat.

Eksempel på 30 %-løsningen

Bodil ønsker at skrive sin bror Bjarne ind i sit testamente og lade ham arve sin formue på 1.000.000 kr.

Men da Bjarne ifølge arvereglerne skal betale 36,25 % i afgifter af arven, overvejer Bodil samtidig 30 %-løsningen med Scleroseforeningen som velgørende organisationen, hvor Bjarne får 70 % af arven i stedet for 67,50 %. Det svarer til, at Bjarne får 25.026 kroner mere udbetalt. Se beregningen herunder.

Hold markøren hen over diagrammet for at se, hvor mange penge den enkelte får ved hver løsning.

OBS: Beregningerne er baseret på tal fra 2024, efter der er trukket et bundfradrag på 333.100 kr., som arvinger ikke skal betale skat af. Er boet mindre end bundfradraget, skal der kun betales tillægsboafgiften på 25 %, hvis der er arvinger i boet omfattet af denne personkreds.

Hvem kan have særlig gavn af at oprette testamente?

For nogle kan det have større betydning end for andre at oprette et testamente. Det er særligt en god idé at oprette et testamente:

 • Hvis du ønsker en anden fordeling, end arveloven foreskriver.
 • Hvis du er ugift, men gerne vil sikre din samlever. Ugifte samlevende arver ikke automatisk hinanden ifølge arveloven. Heller ikke selvom I har boet sammen i mere end 2 år.
 • Hvis du og din ægtefælle har sammenbragte børn, og I gerne vil sikre, at I kan sidde i uskiftet bo.
 • Hvis du ønsker at gøre dine børns arv til særeje, så de ikke skal dele arven med deres ægtefælle, hvis de bliver skilt.
 • Hvis du ingen arvinger har ifølge arveloven og selv ønsker at bestemme over din arv. Uden testamente går din arv automatisk til staten.
 • Hvis du ønsker at videreføre dine værdier ved at støtte en sag eller velgørende forening, som betyder noget for dig.
 • Hvis dine arvinger skal betale en arveafgift, der er højere end 30 procent.

Har du spørgsmål om arv og testamente?

Så ring eller skriv til Susanne Boel

24 99 10 11

Vi er dybt taknemlige for alle, der testamenterer noget af deres arv til kampen mod sclerose – og for bedre livsvilkår for alle med sclerose inde på livet. Det gør, at vi hele tiden kan blive klogere på forskningen, behandlingsmuligheder og tilbyde den enkelte den helt rette hjælp.

Klaus Høm, direktør i Scleroseforeningen

Få gratis advokathjælp til dit testamente

Vi vil altid råde dig til at få personlig rådgivning fra en advokat, når du skriver testamente. Advokaten hjælper dig med at lave testamentet, så din arv bliver fordelt, præcis som du ønsker, efter arvelovens regler.

Vi er i Scleroseforeningen en del af Det Gode Testamente (DGT), som er et samarbejde mellem mere end 50 velgørende organisationer.

Få en gratis, uforpligtende snak med en advokat gennem DGT her

Gennem Det Gode Testamente kan du få en gratis og uforpligtende samtale med en advokat, som er specialiseret i rådgivning om arv og testamente, så du kan være tryg, når du skriver testamente. Alle advokater er medlemmer af Danske Arveretsadvokater eller Danske Familieadvokater.

Husk, at Scleroseforeningen tilbyder at betale op til 5000 kroner* i tilskud til hjælp fra en advokat ved oprettelse af et testamente, hvis du vælger at betænke os i det.

(*) Beløbet er skattepligtigt. Du skal selv sørge for at indberette det til Skat.

FAQ

Ofte stillede spørgsmål

Du kan også klikke her og få svar på dine spørgsmål i vores FAQ om arv og testamente.

Læs mere