Vestas på brystet. Vestas på ryggen. Og på cykelhandskerne. Vestas var i 2021 med som hovedsponsor for første gang på Cykelnerven, og hvorfor man som førende energivirksomhed vælger at støtte op om og være en del af et koncept, der samler ind for en verden uden sclerose, kan for mange måske være lidt af en gåde. Men for administrerende direktør, Henrik Andersen, giver det kun mening at hjælpe dér, hvor han og hele Vestas kan.
“Først og fremmest støtter vi og lægger stolt navn til at være med i kampen for en verden uden sclerose, og for det andet gælder det for os også om at samle gode kollegaer og styrke vores relationer på tværs af virksomheden,” fortæller CEO, Henrik Andersen, og fortsætter.
“Det er rart at være med til at gøre en forskel med velgørenhed, hvor man også gør noget aktivt. Vi er med til det her event, vi er med til at samle penge ind, vi gør det sammen, og netop det, at vi gør det sammen, binder os sammen som kollegaer og som virksomhed. I min optik er der ikke noget mere ’outstanding’ end dét. Vi træner lang tid sammen op til eventet i Frankrig, vi kæmper sammen på cyklen, har det hårdt, varmt, koldt og griner sammen. Det ér bare outstanding.”
Det er da også både passion, dedikation, respekt og ydmyghed, der skinner igennem alle rytterne på det virksomhedshold, Vestas stiller med på Cykelnerven. Både for en verden uden sclerose, men i den grad også for at skabe helt unikke rammer for kollegaerne på tværs af hele Vestas.
Verdensklasse relationer på arbejdspladsen
At styrke fællesskabet på tværs af den verdensomspændte virksomhed, med 29.000 ansatte fordelt over 80 lande, er i den grad noget, der er velset blandt ledelse såvel som kollegaer. Også en af Vestas’ to holdkaptajner på Cykelnerven, Anja Kirk, der til dagligt er Head of Transfer Pricing & Structuring, mærker især, hvordan Cykelnerven er blevet et socialt indspark i en ellers travl hverdag i energivirksomheden:
“Folk kommer forbi og spørger ind til, hvordan det går med træningen, men flere kommer også hen til mig, Henrik, den anden holdkaptajn, Per, eller nogle af de resterende 15 ryttere og fortæller, hvis de selv kender en, der er diagnosticeret med sclerose,” siger hun.
Især sidstnævnte gruppe, der henvender sig til de andre Vestas-rytterne, kan virkelig relatere til vigtigheden af at støtte op om forskningen i sclerose. Derfor er der også stor taknemmelighed fra de kollegaer, der ikke selv cykler. Det føles nemlig godt at gå på arbejde et sted, der er med til at gøre så livsvigtig en forskel for folk med en kronisk sygdom.
“For Vestas giver det mening at være med i ting, der også samler medarbejderne uden for den normale arbejdstid. Man får set hinanden på en hel anden måde, ligegyldigt hvilken stilling man har i virksomheden,” fortæller den administrerende direktør og forklarer, at ham og Anja nok ikke havde brugt fem timer sammen en hel almindelig torsdag, hvis ikke det havde været på grund af Cykelnerven.
Dét kan Anja kun nikke genkende til:
“At være med på Cykelnerven med mine kollegaer er med til at gøre Vestas til mere end ‘bare’ en arbejdsplads. Jeg har lært folk at kende på tværs af organisationen og på tværs af afdelinger samt lokaliteter, og vi er så mange medarbejdere i Vestas, hvorfor det er en kæmpe styrke, at vi bliver sammentømret via foretagender, hvor vi kan være med til at gøre en forskel,” siger hun og slår et ekstra slag for relationerne på tværs af landet:
“Selvom jeg selv sidder på kontoret på Sjælland, kan jeg sagtens ringe til mine kollegaer i Lem eller Ringkøbing i Jylland, jeg er kommet tæt ind på livet af gennem Cykelnerven, og få en sludder. Både i forhold til arbejdet, men også i forhold til, hvordan de går og har det. Og det er altså sindssygt stærkt at have det sådan på sin arbejdsplads – også med folk, man ikke omgås med på kontoret i det daglige.”
For Anja og Henrik gør det en kæmpe forskel at være med som hovedsponsor på Cykelnerven, fordi de sociale relationer er blevet taget til helt nye højder. Det mærkes også gennem støtten fra kollegaerne, der ikke cykler med eller interesserer sig for cykling generelt. Det er nemlig underordnet, om man cykler med eller ej, for følelsen af at gøre en forskel og løfte i Vestas-flok har stor betydning for rytterne på Team Vestas såvel som for resten af kollegaerne på Vestas-kontorerne rundt i verden.
“Så kan det kun give en ekstra dimension til relationerne på tværs, at vi alle kan grine lidt af, at den administrerende direktørs cykel kører langsommere op ad bjergene og lidt hurtigere ned end så mange af de andres på holdet – og at det er okay at have det sjovt på bekostning af direktøren,” griner Vestas’ CEO.
Det er i hans optik helt unik, at de kan grine og gøre sådanne ting sammen uden at mærke, hvilke roller de ellers måtte have, når de møder ind på kontoret dagen efter – en ”superfed” kontrast til de relationer, der ellers kan være mellem direktør og medarbejdere rundt omkring i virksomhederne.
Cykelnerven kan og skal mærkes i hjertekulen
Fire dage i bjergene sammen med sine kollegaer. Fire dage med unik natur. Fire dage spækket med unikke sociale oplevelser. Og at det så bliver krydret med kampen mod sig selv og egne kræfter på sin cykel, er noget af en bedrift – en bedrift, de færreste opnår med deres kollegaer. Derfor mener Henrik Andersen også, det er vigtigt ikke at gå ind i et projekt som Cykelnerven halvhjertet:
“Cykelnerven er et så gennemarbejdet og fuldstændig exceptionelt koncept, at man som leder skal se det som en kæmpe gave at have muligheden for at støtte op om formålet. Hvis I vil det her, er det fordi, I virkelig vil gøre en forskel for jeres medarbejdere, men også fordi I virkelig vil være med til at gøre en forskel i kampen mod sclerose. Ja, og så at få sine medarbejdere til at mærke den forskel, de hver og en er med til at gøre,” siger han og tilføjer:
“Ved at være hovedsponsor, sponsor generelt og have et virksomhedshold med på Cykelnerven kan du være med til at skabe et virksomhedssammenhold, hvor man giver nogle udvalgte en hel ekstraordinær oplevelse i Frankrig. At kunne gøre det for sine medarbejdere og få dem til at mærke sammenholdet helt dybt inde i hjertekulen, er det, der gør, at Cykelnerven er det, det er. En hel unik mulighed for hver og én, der er med på årets hold.”
At der står Vestas netop på cykeltøj og -handsker, er en del af den pakke, Vestas som hovedsponsor bidrager med på Cykelnerven. Og selvom det er fantastisk at se 250 ryttere cykle afsted med Vestas rundt omkring på kroppen, er Andersens ønske ikke nødvendigvis at få den synlige opmærksomhed. Det er mere samtalen om den gode cykeloplevelse, Vestas på denne måde er en del af, han gerne vil have til at dele sig som ringe i vandet:
“Når folk kommer hjem og snakker om, hvor fantastisk en oplevelse det var at være med på Cykelnerven, er det forhåbentlig også snakken om, at de mødte nogle superskønne mennesker fra Team Vestas. Forhåbentlig opfører vi os så tilstrækkelig pænt, at det har en positiv værdi for os, at de resterende ryttere har cyklet og har haft denne helt unikke oplevelse sammen med os fra Vestas,” siger den administrerende direktør.
I så fald er der flere, der lærer noget om Vestas og Vestas’ ånd i en bredere forstand. Sådan forklarer han det endvidere. Men når det er sagt, vender han såvel som holdkaptajn, Anja, alligevel tilbage det, det hele drejer sig om; nemlig at være en del af noget større. Noget, der gør en forskel, og så at kunne gøre denne forskel sammen i virksomheden.
“Det, som Cykelnerven virkelig kan, er at samle folk og få sagen, formålet og fællesskabet til at give mening. At vi er så mange, der stiller op med den samme interesse for cykling og samtidig gerne vil være med til at gøre en forskel, skaber en hel unik holdånd, som vi virkelig mærker på Team Vestas. Men også blandt dem, der ikke cykler med,” fortæller holdkaptajnen.
Med anerkendelsen af, at tanken om fællesskabet og oplevelserne sammen for en verden uden sclerose igen gør Anja rørt, tilføjer hun afsluttende:
“Den opbakning, vi får af hinanden ude på bjergene, er hel unik. Det er hvert fald noget, jeg aldrig nogensinde har oplevet før. Selvom vi i forvejen har en ret stærk holdånd ude hos os i Vestas, er der nu endnu et samtaleemne og endnu et område at være fælles om. Det kan i den grad mærkes.”