Kære brevkasse

Jeg er en kvinde på 31, der som 15-årig fik konstateret transversel myelitis. Jeg blev fuldstændig lam fra maven og ned, men fik følelsen tilbage efter en måneds tid, hvorpå jeg startede genoptræning. Jeg oplevede i årene efter ikke synderlige mén, bortset fra ondt i underbenene, når de blev udsat for kulde eller overanstrengelse. Jeg mærker mine ben konstant (snurren, prikken, spændthed, jag – og boblen, så jeg nogle gange kan blive helt i tvivl om, det mon er noget i blodårene). Især mit venstre ben føles tungt, og så oplever jeg føleforstyrrelser i begge ben – særligt fra midten af underbenene og ud i tæerne. Jeg henvendte mig til min læge i 2014, som sendte mig videre til neurologisk, hvor jeg blev scannet og fik taget rygmarvsprøve igen. Der var heldigvis ikke noget at se.

I de senere år synes jeg, det bliver værre og værre. Især når jeg er mere end almindeligt presset på arbejdet eller lignende, hvor jeg også bilder mig ind, at jeg kan mærke samme symptomer i venstre arm og venstre side af hovedet. Derudover er mine underben ofte helt blålige i huden (særligt når de ikke er i bevægelse), hvortil jeg har fået at vide, at det også sagtens kan være nerverne. Dertil kommer, at jeg simpelthen er så træt hele tiden, uanset hvor meget jeg sørger for at få sovet.

Er det virkelig bare symptomer fra dengang, der så åbenbart kan forværres med tiden/alderen, eller hvad pokker?

Svar fra lægen

Transversel myelitis (rygmarvsbetændelse) kan optræde i børnealderen og som voksen og giver hyppigt kroniske symptomer, oftest i form af nervesmerter/føleforstyrrelser. Afhængig af rygmarvsbetændelsens udstrækning og forandringerne i rygmarvsvæsken, kan sygdommen i visse tilfælde udvikle sig til sclerose (MS) og give anledning til nye symptomer andre steder på kroppen. Rygmarvsbetændelsen kan i sjældne tilfælde vende tilbage samme sted og kaldes så recidiverende myelitis. Hvis man vil udelukke udvikling til MS, skal man MR skanne både hjerne og rygmarv igen og gentage rygmarvsvæskeundersøgelse, hvilket du også har fået gjort. Hvis man vil udelukke recidiverende myelitis, skal man give kontrastvæske, før man skanner rygmarven og se om det optages i det tidligere betændte område.

Symptomer fra rygmarvsbetændelse kan desuden forværres af stress, betændelsestilstande andre steder i kroppen samt udløses af andre faktorer, og jeg kan desværre ikke afgøre herfra, hvad der er årsagen til din symptomforværring. Hvis du synes dine symptomer stadigt forværres, må man undersøge dig igen på et senere tidspunkt.

Overlæge Morten Blinkenberg

Morten Blinkenberg

Speciallæge i neurologi

Morten Blinkenberg er speciallæge i Neurologi, Ph.D. Overlæge på Neurologisk afdeling, Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet.

Associeret seniorforsker ved Neurobiologisk forskningsenhed, Rigshospitalet. Forskningsmæssige interesseområder omhandler primært sclerose og billeddannelse, specielt PET og MR scanning.

Arbejder endvidere med klinisk medicinafprøvning hos patienter med multipel sclerose i Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet. Morten Blinkenberg er tildelt Mogens Fog-prisen for forskningsindsats indenfor sclerose.

Brevkasse

Vi svarer på dine spørgsmål

Vores eksperter sidder klar til at svare på dine spørgsmål om sclerose.
Stil dit spørgsmål
Kvinde sidder over for en socialrådgiver i samtale.