En konsekvens af multipel sclerose er desværre en delvis ødelæggelse af hjernen/nervesystemet, hvorved dets funktion forringes. I undersøgelser på andre populationer end multipel sclerose tyder det dog på, at tung progressiv styrketræning kan bedre hjernens/nervesystemets funktion. Vi (Idræt, Aarhus Universitet) ønsker derfor at undersøge effekten af 10 ugers tung progressiv styrketræning på hjernens funktion (~evne til at aktivere musklerne), og hvad dette betyder for musklernes funktion såvel som for gangfunktion.

Der gennemføres 3 test undervejs i projektet, der hver varer ca. 2½ time. Selve træningen strækker sig over 10 uger, og ved start vil forsøgsdeltagerne blive randomiseret til enten høj-dosis gruppen (25 træningssessioner i alt), lav-dosis gruppen (10 træningssessioner i alt), eller kontrol gruppen (venteliste).

Kontrol gruppen får herefter tilbudt 10 ugers styrketræning, så alle der deltager modtager styrketræning. Test og træning foregår i Aarhus eller i København.

Du kan deltage, hvis du:

  • er diagnosticeret med MS
  • selv kan transportere dig til og fra test og træning
  • har nedsat gangfunktion (du skal dog stadig kunne gå med/uden hjælpemidler)

Du kan desværre ikke deltage hvis du er gravid, har andre sygdomme der påvirker nervesystemet (fx epilepsi) og hindrer deltagelse i test/træning, har oplevet markant sygdomsforværring indenfor de sidste to måneder, har pacemaker eller metalimplantater, har forhøjet blodtryk (der ikke er reguleret med medicin), har deltaget i struktureret højintens styrketræning de sidste tre måneder.

Har du lyst til at deltage?

Hvis du er interesseret i at høre mere om projektet, og hvad det indebærer, så er du meget velkommen til at kontakte projektkoordinatorerne:

Forskningsmedarbejder Therese M Andersen (ansvarlig for Aarhus)
Mail: au592193@uni.au.dk Mobil: 22 19 55 68

Forskningsmedarbejder Hjalte Riis (ansvarlig for København)
Mail: au710935@ph.au.dk Mobil: 60 24 48 95