Kære brevkasse

Stædig tarm: Jeg drikker rigeligt, spiser groft og grønt (er vegetar) træner meget (fra min kørestol) – men er nu permanent kørestolsbruger. Movikol bruger jeg, men der kan alligevel gå 4-6 dage med afføringstrang, uden at jeg kan komme af med noget. Det sidder fast lige til sidst. Som om at selve refleksen ikke virker. Hvad kan I anbefale?

Svar

Det er ikke en ualmindelig problemstilling, som du beskriver. Nerveskader til afføringsrefleksen og/eller svage mavemuskler til at presse afføringen ud kan give de udfordringer, som du oplever.

En løsning kan være at tage et lille klysma fx Glyoktyl og Microlax. Det er noget medicin som er peristaltikfremmende (peristaltik er tarmenes naturlige bevægelser), og det tages ved at man har 5-7 ml væske i en lille tube som man sprøjter op i endetarmen, og så vil der komme afføringsrefleks og dermed afføring indenfor nogle minutter. Klysma kan købes i håndkøb, men jeg vil nu anbefale, at du får en læge med ind over og får det på recept. Det kan gøre at produktet også bliver billigere.

En anden løsning er at irrigere, det vil sige at skylle endetarmen med vand, og så vil det også sætte gang i tarmens refleks og bevægelser. Denne løsning og det hjælpemiddel der skal bruges, er der mulighed for at få bevilliget gennem kommunen, men det kræver så en ansøgning om dette. Det kan du få hjælp til via en sygeplejerske/kontinenssygeplejerske i kommunen, så se om du kan finde en kontakt til dem på kommunens hjemmeside. Ellers spørg din egen læge eller på neurologisk ambulatorium, om de vil hjælpe med en ansøgning.

Det kan også være en løsning at kombinere Movicol som du allerede tager, med noget peristaltikfremmende medicin som fx tablet Dulcolax eller som dråber fx Laxoberal – så man oppefra gennem munden får noget der får tarmpassagen til at blive lidt hurtigere, og det gør at der ikke når at blive ”suget” så meget væske tilbage fra tarmene, og dermed bliver afføringen ikke så hård men mere blød og nemmere at få til at passere gennem endetarmsåbningen.

Janni Eibye

Kontinenssygeplejerske

Janni Eibye er rådgivningspanelets kontinenssygeplejerske. Hun har været ansat på Sclerosehospitalet i Haslev siden 2007 og har i 2010 taget en uddannelse som kontinenssygeplejerske. Efterfølgende har hun taget en uddannelse som specialist i sexologisk rådgivning ved NACS (Nordisk Forening for Klinisk Sexologi).

Janni bruger sine kompetencer herfra ved vurdering af vandladnings- og afføringsudredninger og igangsættelse af forskellige tiltag samt fællesundervisning og individuelle samtaler til indlagte patienter på Haslev.

Brevkasse

Vi svarer på dine spørgsmål

Vores eksperter sidder klar til at svare på dine spørgsmål om sclerose.
Stil dit spørgsmål
Kvinde sidder over for en socialrådgiver i samtale.