Kære brevkasse

Jeg har et spørgsmål til MR-scanning: Kan hvide pletter på MR-scanning muligvis være til stede, uden at de er forårsaget af sclerose – demyelisering? I definition af MR-scanning kan jeg læse, at jeg har pletter placeret periventrikulært bilateralt – er det nødvendigvis koblet til sclerose?

I 2011 hvor jeg fik diagnosen, havde jeg fysiske symptomer og hvide pletter. Jeg havde ingen problemer ved en neurofysiologisk undersøgelse, ikke forhøjet antal hvide blodlegemer eller forhøjet Igg (mener jeg det hedder). De fysiske symptomer gik væk. Derved har jeg MR-scanningen og de fysiske symptomer i 2011 i mit sygdomsbillede, og eventuel tvivl om jeg i dag har en smule kognitivt, som dog ikke med sikkerhed kan knyttes til sclerose.

Kan hvide pletter og en enkelt nytilkommen med sikkerhed knyttes til sclerose – også hvis der ikke er nogen symptomer? – kan det f.eks. være aldersrelateret, hvis der kommer hvide pletter?

Svar fra lægen

Generelt set er hvide pletter på en rutine MR-scanning uspecifikke og ses ved blodpropper, samt ved en række andre sygdomme i hjernen. Hvide pletter på MR-scanning, kan også være et aldersbetinget fænomen, der ses fra 30 – 40 års alderen og fremefter.

Hvis pletterne har en bestemt form og fordeling, kan scanningen være specifik for sklerose (MS). En karakteristisk placering er omkring hjernens væskefyldte hulrum (periventrikulært), en anden er op ad eller i hjernebarken (juxta- eller intrakortikalt), en tredje i hjernestammen eller lillehjernen (infratentorielt) og en fjerde i rygmarven (medullært). Der skal være en plet i mindst to af disse regioner for at man siger, at skanningen opfylder de diagnostiske kriterier for MS.

Selvom de hvide pletter på MR skyldes sclerose, er det ikke altid de giver symptomer. Årsagen er, at nogen plak er alvorlige og medfører betydelig skade på nervesystemet (demyelinisering og vævsnedbrydning), mens andre er mindre alvorlige og giver få, forbigående eller ingen symptomer, nogen kan også forsvinde igen. MR skanning giver ikke sikre informationer om plaks er alvorlige eller ej. Endelig kan plaks være placeret steder i hjernen, hvor man ikke kan mærke det.

Det karakteristiske ved sclerose er dog, at der hele tiden kommer nye plak, så hvis man får konstateret nye forandringer på en MR skanning, vil det pege i retning af aktivitet i sclerosen. Dette dog igen afhængig af form, placering og hvornår der sidst er kommet nyt på skanningen. Hvis pletten er meget lille, har ukarakteristisk form og placering og det er 5-10 år siden der sidst har været aktivitet, kan man ikke med sikkerhed sige, at den er led i MS udvikling.

Overlæge Morten Blinkenberg

Morten Blinkenberg

Speciallæge i neurologi

Morten Blinkenberg er speciallæge i Neurologi, Ph.D. Overlæge på Neurologisk afdeling, Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet.

Associeret seniorforsker ved Neurobiologisk forskningsenhed, Rigshospitalet. Forskningsmæssige interesseområder omhandler primært sclerose og billeddannelse, specielt PET og MR scanning.

Arbejder endvidere med klinisk medicinafprøvning hos patienter med multipel sclerose i Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet. Morten Blinkenberg er tildelt Mogens Fog-prisen for forskningsindsats indenfor sclerose.

Brevkasse

Vi svarer på dine spørgsmål

Vores eksperter sidder klar til at svare på dine spørgsmål om sclerose.
Stil dit spørgsmål
Kvinde sidder over for en socialrådgiver i samtale.