1. Loci-metoden
‘Loci’ betyder ‘sted’ eller ‘placering’ og er en huskemetode, som du kan bruge til at træne din hukommelse.
Med metoden skal du forestille dig, at du placerer de ting, du skal huske, på en rute, du tit går eller kører. Derefter skal du forestille dig, at du går din kendte rute og på vejen finder de ting, du skal huske. Følg de tre trin, og prøv det et par gange for at se, om det hjælper dig.
Vælg en rute, du kender
Begynd øvelsen med at vælge et sted, du kender godt. Det kan f.eks. være et rum i dit hus, en vej i din by eller på dit arbejde. Udtænk herefter din ruteplan: Visualiser enhver lille detalje på den rute, du forestiller dig. Fx ’Jeg forlader køkkenet, jeg går igennem gangen og kigger ind på badeværelset, jeg forsætter ned af gangen, går ind i stuen, hvor jeg sætter mig i sofaen’. Når du har valgt din rute, skal du gå den igennem et par gange i dit hoved. Prøv at lukke dine øjne, det kan gøre det nemmere for dig at forestille dig ruten.
Vælg de ting, du skal huske
Hvis du for eksempel skal huske din indkøbsliste, kan du prøve at placere hver ting på listen på din rute. ’Jeg lægger bananerne i køkkenet, går igennem gangen med mælken, og kigger ind på badeværelset, hvor der står tandpasta’.
Det er vigtigt, at du knytter de ting, du skal huske, til et særligt sted på din rute. Måske føles det underligt, men prøv dig alligevel frem. At det er underligt, vil kun få dig til at huske det bedre.
Forestil dig, at du går ruten
Når du har forbundet ruten med de ting, du skal huske, skal du forestille dig, at du går ruten igennem flere gange, indtil det føles velkendt og alle de ting, du skal huske, er tildelt en plads.
2. Brug gentagelser til at huske bedre
Når man har hukommelsesbesvær, kan det være gavnligt at høre information mere end én gang for bedre at kunne huske det.
En god måde at huske på er at lave gentagelser inde i hovedet. Sig for eksempel:
- “Hun hedder Charlotte, Charlotte. Hun hedder Charlotte, Charlotte”.
- “Jeg skal købe tandpasta, tandpasta. Jeg skal købe tandpasta, tandpasta”.
- “Jeg skal hente børn kl. 15, kl. 15. Jeg skal hente børn. Hente børn kl. 15”.
Sig gerne de ting, du skal huske, højt
Du kan også sige det højt for dig selv. Du vil måske tænke, at det lyder lidt skørt, men det er faktisk med til at sikre, at du husker det bedre. Nogle gange husker vi nemlig bedre, hvis det, vi skal huske, er sket under skøre eller anderledes omstændigheder.
3. Husk med billeder
Brug denne visualiseringsteknik til at forestille dig et billede af det, du skal huske.
Brug dine sanser, for eksempel ved at forestille dig lyden eller duften af det, du ønsker at huske. Det er vigtigt, at du bruger tid på at danne dig et billede af det, du gerne vil huske.
Øv dig igen og igen på at se billedet for dit indre øje, imens du forestiller dig, hvordan det, du skal huske, føles, dufter eller lyder. Ved at sætte tempoet helt ned og give dig god tid, øger du din opmærksomhed og husker derved bedre.
Eksempel på at huske gennem visualisering
Du vil rejse dig fra sofaen i stuen for at gå ud i køkkenet og hente en kop kaffe.
Inden du rejser dig fra sofaen, skal du:
- Lukke øjnene og forestille dig kruset med kaffe.
- Mærk hvordan det føles: Varmen fra kruset, når du holder det i hænderne, duften af kaffen, fornemmelsen af at tage kruset op til munden og tage en tår.
- Derefter rejser du dig med et klart billede i hovedet og vil huske, hvad du skal, når du kommer ud i køkkenet.