Gå til hovedindhold
TemaMød en forskerSe hele temaet

Mød en forsker: Malthe finder ud af, hvordan sclerose påvirker dig økonomisk

16. maj 2021
Kort fortalt

Hvordan påvirker sclerose dig socioøkonomisk og på længere sigt? Det undersøger forsker Malthe Wandall-Holm i et nyt studie, der er økonomisk støttet af Scleroseforeningen. 

 

Formålet med forskningsprojektet er... at afdække de socioøkonomiske følger af MS. Størstedelen af den etablerede forskning har hidtil haft et klinisk fokus, hvorimod de socioøkonomiske aspekter af sygdommen er relativt uudforskede. Vi ønsker at kortlægge effekten af behandling, sameksisterende kroniske sygdomme og undertypen af MS på livstidsindkomst, langtidssygefravær og tid til invalidepension. Svaret på disse spørgsmål kan forhåbentlig komme både klinikeren, beslutningstagere og patienten til gode.  

Vi vil undersøge det ved at... bruge Det Danske Scleroseregister, som indeholder data på samtlige MS-patienter i hele landet siden midten af 1900-tallet. Samtidig har vi adgang til mange nationale befolkningsregistre via CPR-nummeret. Vi har således en unik mulighed for at kæde klinik og samfundsparametre sammen. Herefter går vi i krig med et enormt bjerg af databehandling, der udmønter sig i de endelige resultater. 
 
Den økonomiske støtte fra Scleroseforeningen er... altafgørende for, at uvildig forskning kan finde sted og muliggør, at jeg kan dedikere tre år til at afklare vigtige spørgsmål og fremme viden om MS. 

! De tre hurtige !

PC eller PIPETTE?

Computeren har altid stået mig nær. Som dreng troede jeg (naivt), at min karriere ville ligge i e-sportens verden og ikke indebære kittel, patienter og data. Selvfølgelig sejrede ”fornuften” til sidst, men det ville være synd ikke at bruge mine speedy keyboard-fingre. 

CYKEL eller BIL?

Sikke dog et transport-normativt spørgsmål! Hvor indgår rulleski og el-løbehjul i ligningen? … Jeg vil sige, at det afhænger af vejret og dagsformen. Hvis det knirker lidt i venstre ballemuskel, eller der er antydningen af en grå sky i det fjerne, ender jeg ofte i bilen. Hvorefter jeg bruger hele køreturen på at ærgre mig over valget og messe ’I morgen er det nye tider!’. 

BIOGRAF eller TEATER?

Jeg fik mit første barn for lidt over et år siden. Dét, i kombination med Corona, har reduceret den månedlige kultur-konto til sendefladen på streaming-tjenesterne og Ramasjang om morgenen med den lille. Kendingsmelodierne til ’Onkel Rejes Sørøvershow’ og ’Rita og Krokodille’ er nu ufrivilligt en del af mit sang-repertoire. 
 

Der er ingen kommentar endnu