Min forskning handler om …

At ”spotte” mulige celler fra immunforsvaret i nethinden hos patienter med synsnervebetændelse ved hjælp af avancerede fototeknologier. Ved at undersøge, om patienter har disse celler ved synsnervebetændelse, er håbet, at man tidligere kan opspore sygdomsaktivitet, og det kan være med til, at man kan forudsige udviklingen af sclerose. Når man tidligere kan diagnosticere sclerose, kan man også sætte gang i behandlingen tidligere, og det har vist sig at have en effekt på sygdomsforløbet.

Vi ved allerede …

At hos 20 procent af alle sclerosepatienter er synsnervebetændelse et forvarsel om udviklingen af sclerose. Vi har en hypotese om, at de her celler, man kan se på nethinden, er celler, som stammer fra immunforsvaret, der bliver synlige ved et angreb med synsnervebetændelse. Vi er nogle af de få i verden, der forsker i dette, og allerede nu ser vi, at folk, der har synsnervebetændelse, har disse celler i nethinden. Også sclerosepatienter, der aldrig har haft synsnervebetændelse, har disse celler i nethinden.

Støtten fra Scleroseforeningen betyder …

Vores forskning ville ikke kunne lade sig gøre uden bevillingen fra Scleroseforeningen. Det gør, at vi kan gennemføre et projekt, som vi tror på kan være med til at udvikle metoder, der gør, at man fremover hurtigere og mere præcist kan stille diagnosen og opstille en prognose for sygdomsudviklingen. 

Celler fra immunforsvaret?

Ved sclerose går immunforsvaret fejlagtigt ind og angriber nervecellerne i centralnervesystemet. Derfor er Mathias og forskningsholdets hypotese, at de celler, de kan se på nethinden, stammer fra immunforsvaret, der sætter sig på synsnerven. Dermed kan man diagnosticere sclerose allerede ved første synsnervebetændelse. 

Tre hurtige