Formål

Et af kendetegnene ved MS er den kroniske inflammation, som ledsager demyelineringen. Den kroniske inflammatoriske tilstand kan påvirke blod-hjerne barrierens funktion, som ellers skal holde unødvendige og farlige stoffer uden for hjernevævet. På overfladen af endotelcellerne, der danner blod-hjernebarrieren, findes særlige celle adhesions-proteiner, som ved inflammation udtrykkes i højere grad og tillader betændelsesceller at vandre fra blod til hjerne. Vi vil undersøge hvordan påvirkning af proinflammatoriske stimuli vil ændre barrierens ekspression af celle adhæsionsmolekyler og om migration af betændelsesceller til hjernen kan hæmmes.

Mød forskeren: Steinunn Sara Helgudottir, Cand.Scient.Med

Beskriv hvad der driver dig personligt i dit arbejde med MS-forskning:

Jeg har altid været interesseret i neurodegenerative sygdomme, men efter at min lillesøster blev diagnosticeret med attakvis MS, har jeg fokuseret på MS. Den manglende forståelse af den komplekse sygdomsmekanisme og den begrænsede mulighed for behandling, skal der gøres noget ved. Jeg er meget interesseret i de første stadier af sygdommen, og de muligheder for at begrænse progressionen. 

Hvilken betydning har det for din forskning at projektet har modtaget midler fra Scleroseforeningen?

Det at Scleroseforeningen har valgt at støtte dette projekt de sidste år har formet mit PhD forløb ved Aalborg Universitet. Analyser i laboratoriet er dyre, især hvis man vil anvende nogle af de nyere teknikker. Det er derfor altafgørende for mig som PhD studerende at kunne få driftsmidler til mine forskningsprojekter og jeg føler mig enormt heldig at kunne forske i det, jeg brænder for. 

Om projektet

Støtte modtaget fra Scleroseforeningen

2020: 125 000 kr.

Projektperiode

2021 – 2022

Projektets nøgleord

  • Medicinsk behandling
  • Immunologi
  • Prækliniske modeler
  • Ætiologi/epidemiologi (sygdomsårsager/udbredelse)