Formål

Dette projekt vil undersøge tre forhold: (I) Betydningen af jernchelator-terapi for at standse jerndeponering i det betændte hjernevæv. (II) Nervecellers jern-transporterende proteiners evne til at håndtere aflejring af jern. (III) Genregulatoriske mekanismer, der kan afhjælpe nervecellers jern-belastning under samtidig betændelse.

Mød forskeren: Steinunn Sara Helgudottir

Hvad driver dig personligt i dit arbejde med MS-forskning?

Jeg har altid været interesseret i neurodegenerative sygdomme, men efter at min lillesøster blev diagnosticeret med attakvis MS, har jeg fokuseret på MS. Den manglende forståelse af den komplekse sygdomsmekanisme og den begrænsede mulighed for behandling skal gøres noget ved. Jeg er meget interesseret i de første stadier af sygdommen, og de muligheder for at begrænse progressionen. Jern aflejring ses i alle degenerative sygdomme i hjernen. MS skiller sig ud fra de andre neurodegenerative sygdomme, fordi sygdommens opstart primært forekommer i unge mennesker. Jeg vil undersøge om man kan begrænse/stoppe progressionen, hvis man binder det overflødige jern, og dermed hindre inflammation. 

Hvilken betydning har det for din forskning at projektet har modtaget midler fra Scleroseforeningen?

Støtte fra Scleroseforeningen har betydet at jeg kunne fortsætte med mit forskningsprojekt på Aalborg Universitet. Jeg har skrevet to manuskripter som skal udgives og vil forhåbentlig bidrage til forståelse af jernmetabolismen i jernen. 

Om projektet

Projektperiode

2018 – 2020

Projektets nøgleord

  • Genetik
  • Eksperimentel behandling
  • Dyremodeller af MS
  • Medicinsk behandling
  • Neurofysiologi