Sclerose er en uhelbredelig autoimmun sygdom, hvor immunsystemet angriber centralnervesystemet.

Mennesker med sclerose har et immunsystem, som er overaktivt og derfor reagerer uhensigtsmæssigt. Normalt hjælper immunsystemet med at bekæmpe virus og bakterier, men når det er overaktivt, angriber det også kroppens raske celler.

Når angrebet sker, sætter det gang i en betændelsestilstand omkring de celler, som danner såkaldt myelin, der beskytter nervefibrene, som sender signaler rundt i kroppen. Det kan ende med en beskadigelse, der i faglige termer kaldes en læsion eller et plak, et sted i centralnervesystemet.

Når et nyt plak opstår, kan nye eller tidligere neurologiske symptomer pludselig blusse frem i kroppen eller hjernen. Det kaldes et attak.

Et attak er pludselige neurologiske symptomer i kroppen, der skyldes, at sygdommen har angrebet centralnervesystemet, som består af hjernen, rygmarven og synsnerven.

Et attak kan få nye symptomer til at blusse op, men det kan også være en forværring af allerede eksisterende. Nogle af de mere almindelige symptomer er blandt andet synsforstyrrelser, føleforstyrrelser, lammelse i en kropsdel og balanceproblemer. Et attak kan også give kognitiv forværring.

Sygdomsudviklingen er uforudsigelig og kan variere meget fra patient til patient.

Danmark har en af de højeste forekomster i verden, og hver dag får to personer stillet diagnosen sclerose.