Kære brevkasse

Jeg er i 60’erne og overvejer at få erstattet et par gamle sølvplomber med porcelænskroner af æstetiske årsager. Jeg mener dog at have hørt, at det kan påvirke nervefunktionen negativt, hvis man begynder at bore i sølvplomberne pga det sølvstøv, der vil fremkomme i munden. Er det korrekt, at det er en dårlig idé for sclerosepatienter at få boret sølvplomber ud?

Svar fra tandlægen

Tak for dit spørgsmål, som sætter fokus på et meget omdiskuteret emne. På nuværende tidspunkt er der ingen videnskabelig baggrund for at kunne påpege en sammenhæng mellem amalgamfyldninger/fjernelse af disse og neurologiske lidelser, som multipel sklerose. Det er imidlertid umuligt at udføre videnskabelige forsøg på det højeste niveau, såkaldte lodtrækningsforsøg, for at afklare denne problemstillinger. De undersøgelser der findes, er få og ikke af højeste kvalitet. Ikke desto mindre peger ingen af disse undersøgelser på nogen sammenhæng mellem sklerose og amalgam.

MEN: FDA, den amerikanske myndighed som kontrollerer patientsikkerhed for medicin og medicinsk udstyr, har i september 2020 frarådet brug af amalgam hos patienter med neurologiske problemstillinger ud fra et sikkerhedsprincip. Formodentlig på baggrund af en hel del patienthistorier. Nu skal du jo ikke have nye amalgamfyldninger, men have fjernet nogle gamle fyldninger. Det kan dog ikke udelukkes, at der i denne forbindelse frigives ganske små mængder kviksølv, som måske kan påvirke særligt følsomme patienter.

Hvis du vil være helt sikker på at minimere din eksponering for kviksølv, skal du bede din tandlæge om at afdække den tand, hvor fyldningen skal fjernes med en beskyttende gummiafdækning, såkaldt kofferdam. Godt sug og god skylning vil nedbringe eksponeringen til et absolut minimum. For selvfølgelig skal du sikre dig, at dine tænder forbliver stærke og brugbare med den rigtige behandling.

Tandlæge Lars Bo Petersen

Lars Bo Petersen

Tandlæge og Ph.d

Lars Bo Petersen har en kandidateksamen fra Københavns Tandlægeskole fra 1980. Har siden arbejdet offentligt og privat i ind- og udland.

Han er Ph.d fra Aarhus Tandlægeskole i 2016 og arbejder aktuelt både i privat praksis og med forskellige forskningsprojekter omhandlende blandt andet forebyggelse af nerveskader efter operative indgreb.

Brevkasse

Vi svarer på dine spørgsmål

Vores eksperter sidder klar til at svare på dine spørgsmål om sclerose.
Stil dit spørgsmål
Kvinde sidder over for en socialrådgiver i samtale.