Der er ingen grund til at vælge julefrokosten fra for at spare på kalorierne. Ifølge ernæringsterapeut Helle Juul Pedersen fra Sclerosehospitalet i Ry, er det helt okay at nyde julen og alle de hyggelige traditioner, der følger med højtiden. ”Man behøver ikke at presse sig selv til at sige nej hele tiden, men man kan med fordel tænke over at holde fast i de sunde hovedmåltider, når man spiser hjemme og tage lidt mindre portioner, når man er ude” siger hun. Her får du tre råd til at komme godt igennem julemåneden på kostfronten.

1. Hold fast i dine sunde vaner, selvom det er jul

Flere studier peger på, at sund og varieret kost i særlig grad giver energi og livskvalitet til mennesker med sclerose, og derfor er der absolut ingen grund til at slippe alle de gode vaner i december, mener Helle Juul Pedersen. ”Jeg anbefaler, at man dagligt spiser tre hovedmåltider og to mellemmåltider, når man er derhjemme og selv kan styre, hvad kosten skal bestå af. Hvis de måltider er sunde og næringsrige, så kan man sagtens nyde både æbleskiver, konfekt og julesmåkager i løbet af december. Man skal huske på, at det ene ikke udelukker det andet, og derfor er der ingen grund til at afvige fra de gode vaner både i forhold til kost og motion, selvom der for mange sniger sig lidt mere sukker og fedt ind i kosten i julemåneden,” siger ernæringsterapeuten, der også peger på, at de fleste mennesker, der har vænnet sig til at spise sundt, hurtigt vil føle sig overmætte eller utilpasse, hvis kosten bliver alt for fed.

2. Lad det magre pålæg, silden og den friske salat fylde mest på tallerkenen

Det gode ved julens mange buffeter er, at du helt selv styrer, hvad og hvor meget, der skal på tallerkenen. ”På mange julebuffeter, vil man kunne finde både æg, rejer, sild, fiskefilet og måske endda en frisk salat. Der er altså masser af muligheder for at sammensætte en varieret tallerken, hvor der er plads til at smage på flæskestegen og den brune sovs, men lade de lidt sundere juleretter fylde mest. En fiskefilet, der er paneret, er også fin, man kan vælge at spare lidt på remouladen eller springe den helt over, for at gøre den lidt sundere,” sige Helle Juul Pedersen.

3. Vær ærlig overfor dine omgivelser

Hvis du er en af dem, der kan mærke, at dit energiniveau daler simultant med, at dit sukkerindtag stiger, kan det være en fordel at gøre din familie og de mennesker, du omgiver dig med, opmærksomme på, at du har det sådan. ”Hvis man kan mærke, at sukkeret påvirker på en dårlig måde, så må man være tro mod sig selv og sige det højt. December er en måned, hvor man ofte vil blive budt på flere søde sager end normalt, og hvis man er ærlig og forklarer sine omgivelser, at man får det skidt på grund af sin sclerose, vil man formentlig møde forståelse, og slippe for at finde på undskyldninger for at takke nej – og det kan være en lettelse,” siger ernæringsterapeuten.   

5 enkle råd til juleaften

1. Tilføj en frisk rødkålssalat med appelsiner og mandler til julemenuen.
2. Køb lidt mindre slik, og stil i stedet mandariner, nødder og tørret frugt frem.
3. Skær ned på kartoflerne, og vælg eventuelt, om du vil spise de hvide eller de brunede kartofler.
4. Den marcipan, du kan købe i supermarkederne, er ofte meget sukkerholdig. Hvis overskuddet er der, kan du derfor med fordel lave hjemmelavet marcipan – det kan både laves med og uden sukker.
5. Hold lidt igen med rødvin og sodavand og sluk i stedet tørsten i vand.  

Hvad siger I?

“Juicer grønne juice hver dag – også juleaftensdag. Der er for meget fedt i julemad.”

Alkohol har en negativ effekt på mig. Det er klart det sværeste at undgå i julen.”

“Min erfaring er (at det er god, red.) at lave alt fra bunden – fremfor at købe.”

“(Min største udfordring, red.) er at prøve at lade være med at overspise – særligt når ens medicin gør, at man ikke kan mærke sult.”

“(Min største udfordring er, red.) alt for meget sukker og alt for mange arrangementer, som er svære at sige nej til.”

– Alle citater er kommentarer fra Instagram.