I starten af 2023 gennemførte vi i Scleroseforeningen en større undersøgelse af kostvaner.
Vi spurgte blandt andet, hvor mange i vores svarpanel, der i løbet af deres voksne liv, havde ændret kostvanerne i en grønnere retning. Hele 57 % svarede, at de spiste mere plantebaseret i dag sammenlignet med tidligere. Samtidig kunne mange af svarpersonerne berette, at grunden til, de ikke prioriterede at få flere grøntsager på tallerkenen, var et manglende overskud, som de fleste, der lever med sclerose, nok kan genkende.
Her får du en række gode råd til, hvordan du kan spare på energien, når du skal forberede sund og varieret mad, og hvordan du kan vælge de lette veje til en sund og billig hverdagskost. Rådene er udarbejdet i samarbejde med Helle Juul Pedersen, der er ernæringsterapeut på Sclerosehospitalerne.
Ved at købe grønt på frost kan man spare lidt på både penge og kræfter. Man skal ikke frygte, at fiberindholdet i grøntsagerne bliver ødelagt, når man tilbereder dem, for sundheden er intakt og svarer til de friske grøntsager. Ved at købe grøntsager på frost kan man også nøjes med at tage mindre portioner grønt ud ad gangen og få grøntsagerne til at række over længere tid, samtidig med at man undgår madspild.
Ikke alle med sclerose har energi til at suse rundt som tilbudsjægere i de nærliggende supermarkeder. Alligevel kan det være en god idé at udvælge sig en enkelt tilbudsavis, gerne den, der tilhører dit favorit supermarked i nærområdet, og holde øje med tilbuddene der. Handler man i den samme butik hver uge, vil man kende varernes placering, og det kan gøre det mere overskueligt at jagte tilbud. Finder man nedsatte varer, der snart udløber, kan man med fordel købe dem og fryse dem ned.
Hvis man er typen, der ofte fortaber sig i de mange muligheder, supermarkederne tilbyder, er det en god idé at følge en madplan. Det behøver ikke at være svært, for de findes i massevis på internettet. Mange supermarkeder har madplaner, man kan følge, og det er en fordel, for så ved du, at du kan finde alle ingredienserne i butikken, og ofte er madplanerne tilpasset sæsonen. Hvis man bedst kan lide at lave sine egne madplaner fra bunden, kan det være en god ide at inddrage familien og gøre madplanlægningen til et fælles ugentligt projekt.
Færdigretter behøver ikke altid at være usunde. Udvalget er meget større i dag, end det har været tidligere, og hvis overskuddet er småt, er det helt legitimt at gå efter de lidt sundere færdigretter i ny og næ.
Det er en rigtig god idé at lade en stor del af sit proteinindtag komme fra vegetabilske proteinkilder som for eksempel bælgfrugter. De kan sagtens købes på dåse eller karton, og det er både billigt og tidsbesparende, at man ikke selv skal bløde dem op. Ganske ofte kan man finde dem på tilbud, og da holdbarheden er lang, kan man købe ind i større mængder. Vil man hellere købe bælgfrugter som bønner og linser tørret, kan man ofte finde dem i store pakninger hos grønthandleren. Det kan være en god idé at lægge hele portionen i blød i 10-12 timer og koge dem op efterfølgende. Herefter kan man fryse dem ned i poser a 150-200 gram, så de er klar til brug fremover,” siger ernæringsterapeuten.
Hvis man ikke ønsker at skære kød helt væk fra kosten, kan man i stedet for at købe et stykke kød på 150 gram vælge en mindre udskæring på 100 gram. På den måde lader man kødet fylde lidt mindre på tallerkenen. Hvis man gerne vil skære ned på kødet, kan man med fordel tilføje en mættende salat. Det kunne være en rødbedesalat med linser fra karton eller dåse, som er rig på både protein og vitaminer. Det er også en god idé at erstatte halvdelen af kødet i retter som kødsovs, chili con carne eller lasagne med fintsnittede grøntsager som blomkål og gulerødder eller tilføje ekstra bønner.
Fersk fisk er dyrt, og det kan være en grund til, at vi ikke får spist nok. Men man kan sagtens implementere fisk andre steder end i aftensmåltidet. Det er billigere at købe tun eller makrel på dåse og spise det til frokost, det kræver ikke de samme mængder som ved et aftensmåltid, og det er bedre at inddrage fisk og fiskepålæg i frokosten end helt at skære det ud af kostplanen.