Tænk, hvis man kunne mindske muskelstivhed, smertelindre og øge bevægelsesfriheden ved at give elektrostimulerende impulser?

Lige nu testes en slags dragt med elektrostimulation, der består af et par bukser, en jakke og et joystick, der er indlejret med 58 elektroder til at stimulere 40 forskellige muskler over hele kroppen.

Der er stadig tale om relativt få, uafhængige studier blandt de forskellige patientgrupper, og forskerne er enige om, at der er behov for flere og større studier til at udforske varigheden af elektrostimulationens betydning og den efterfølgende effekt hos mennesker med sclerose.

‘Dragten’ fungerer sådan, at små elektriske strømme stimulerer de muskler, som neurosignaler ellers ikke kan nå i personer med hjernesygdomme, der kan give muskelstivhed.

Når hjernen giver besked om, at en muskel skal trække sig sammen, udløser det en refleks, der får den modsatte muskel til at slappe af. Den refleks er nemlig udfordret hos mennesker med spasticitet, fordi hjernesignalerne ofte er svagere.

Ud over at virke afslappende på stive, spændte og smertefulde muskler kan det også hjælpe med at aktivere muskler, og det støtter bevægelse og mobilitet.

Ikke en supermands-dragt

Man har de seneste år testet dragten i flere europæiske lande på både børn og voksne med MS, cerebral parese og slagtilfælde, og de indledende tests giver håb.

Et mindre casestudie viser blandt andet, at en kvinde med sekundær progressiv MS har oplevet større mobilitet og forbedret funktionen i de øvre lemmer efter elektrostimulation.

”Det gør kampen mellem min venstre og min højre side mindre, og det gør, at jeg har brug for mindre energi for at bevæge mig”, sagde hun. Sammen med andre studier har det givet forskerne blod på tanden i forhold til at undersøge elektrostimulation yderligere.

Selvom hver cyklus af elektrostimulation kun varer en time, skulle de efterfølgende positive effekter kunne vare op til 48 timer. Og det giver rigtig gode muligheder for at træne og på den måde sætte skub i et rehabiliteringsforløb.

Teknologien repræsenterer en innovativ tilgang til på sigt at forbedre bevægelsesfriheden hos mennesker med MS og andre neurologiske lidelser. Over de næste par år vil vi blive klogere på elektrostimulationens effekt. Men det er ikke en supermands-dragt. Mere et værktøj. For at opnå optimal effekt anbefales det nemlig altid, at teknologien bruges i kombination med fysioterapi, fysisk træning og rehabilitering.