For tyve år siden var der 2.636 mennesker over 60 år, der levede med sclerose i Danmark. Det tal er i dag steget til 6.525, og dermed udgør ældre lidt mere end en tredjedel af alle danskere med sclerose.
Og det er der mange grunde til: Diagnosen stilles hurtigere, behandlinger startes tidligere, rehabiliteringsmulighederne er blevet bedre, og sclerosemedicin udvikles og forbedres hele tiden.
Alligevel ved vi slet ikke nok om, hvordan ældre mennesker med sclerose tackler deres sygdom. Sådan lyder meldingen fra Sofie Olsgaard Bergien, der er ph.d.-studerende i Scleroseforeningen og tilknyttet Center for Sund Aldring ved Københavns Universitet.
I denne samtale under Forskningsspejlet i 2023, der blev afholdt i Aarhus, taler hun med vores forskningsredaktør Jakob Stein om sin egen forskning, hvor de ældre selv har fået lov til at definere, hvad det vil sige at leve et meningsfuldt liv med en kronisk sygdom. For der er nemlig behov for at skabe et mere nuanceret og flerstrenget billede af ældre med sclerose, som mennesker, der både kan være ressourcestærke og samtidig opleve situationer i hverdagen, der er svære at klare selv.
Se interviewet herunder: