Over 10.000 danske børn under 18 år lever i en familie med sclerose, og i hver femte familie er den syge forælder eneforsørgende. Mange af familierne lever på overførselsindkomster, som ikke er fulgt med inflationen og prisstigningerne på daglige fornødenheder. For disse familier kan det være umuligt at få råd til at give børnene en jul som deres jævnaldrende.

“I mange familier med en alvorligt syg forælder er det en kamp at få pengene til at slå til. Og den kamp er blevet markant større de seneste tre år, hvor vi har set priserne stryge til vejrs på mad og andre basale fornødenheder. For indkomsten er ikke fulgt med for disse familier, der har mistet hele eller store dele af deres erhvervsevne til sygdommen,” forklarer Klaus Høm, der er administrerende direktør i Scleroseforeningen.

“Det er familier, hvor der ingen penge er tilbage til gaver til børnene eller til julemad, julegodter, juletræ og alt det, de fleste af os forbinder med familiehygge i julen, og mange af os tager for givet,” uddyber han og tilføjer:

“Og det er vel at mærke ikke kun december måneds mange ekstraudgifter, som familierne har svært ved at overkomme. Problemet stikker langt dybere end julen. Det er hver eneste måned året rundt, at familierne ikke kan få enderne til at nå sammen og lider store afsavn.”

Flere børn lever i fattigdom

Den pressede økonomiske situation for familier med en alvorligt syg forælder spejler en større samfundsudvikling. Nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at børne-fattigdommen steg i 2023, og at andelen af børn i relativ fattigdom er vokset i fire ud af fem kommuner.

“Når børn vokser op i fattigdom, har de ikke samme mulighed for at deltage i det fællesskab, vi ved er så vigtigt for børn at være en del af. Ved højtider som jul bliver kontrasten mellem deres og andres virkelighed særlig tydelig. Det er netop her, julehjælpen kan gøre en forskel, men vi ser desværre denne eksklusion året rundt,” siger Klaus Høm.

Med julehjælpen ønsker Scleroseforeningen at sikre, at flere børn kan få en jul med gaver, godter og hyggestunder, der minder om deres jævnaldrendes.

“Vi håber, at julehjælpen kan være med til at sprede lidt lys og glæde i de alt for mange familier, der ikke bare lever under et stort økonomisk pres, men også slås med alvorlig sygdom,” siger Klaus Høm.

Vær med til at støtte sagen

Markant stigning i behovet for økonomisk støtte til familier med sclerose

Ansøgninger om økonomisk hjælp året rundt:

Behovet for økonomisk støtte til familier med en sclerosesyg forælder er vokset markant de sidste tre år, og Scleroseforeningen uddeler økonomisk hjælp hele året rundt.

Tredobling af økonomisk støtte:

For at imødekomme det stigende behov har Scleroseforeningen næsten tredoblet den samlede økonomiske støtte fra 650.000 kroner i 2021 til 1.700.000 kroner i 2024.

Julehjælpen udgør en betydelig del af den uddelte støtte:

I 2021 blev der uddelt godt 300.000 kroner i julehjælp, mens der i 2024 blev uddelt knap 600.000 kroner i julehjælp, der skal sikre familierne en jul med julemad, juletræ og gaver.

“Siden starten af 2022 har vi set en voldsom stigning i antallet af ansøgninger om økonomisk hjælp, der viser, hvor hårdt pressede familier med alvorlig sygdom er,” siger Klaus Høm.

“Problemet stikker langt dybere end julen. Familierne har svært ved at få enderne til at nå sammen hver eneste måned året rundt.”

Over 10.000 børn under 18 år lever i en familie med en sclerosesyg forælder, og i hver femte familie er forælderen eneforsørger.

Mange af familierne lever på overførselsindkomster, som ikke er fulgt med prisudviklingen, og som gør, at familierne år for år lider stadig større afsavn.

Sociale konsekvenser af fattigdom:

Børn i fattige familier har ikke samme mulighed for at deltage i fællesskaber som deres jævnaldrende. Højtider som jul forstærker kontrasten mellem deres livsvilkår og andres og kan føre til øget social eksklusion.