Kære brevkasse

Når jeg går, både med og uden rollator, er mit højre ben næsten helt stift. Jeg kan godt bøje benet, men ikke når jeg går. Hvis jeg forsøger at “gå almindeligt”, har jeg en tendens til at overstrække i højre knæ. Jeg har spacitet i mit højre ben, hvor det strækker helt ud, men indtil videre kun når jeg vågner om morgenen. Om aftenen får jeg ofte en følelse af uro i benene, men det hjælper lidt, når jeg siddende ryster benene, så hurtigt jeg kan fra side til side.

Jeg er klar over at træning af hasemusklen kan afhjælpe på overstrækning af knæet. Men jeg overvejer også at købe en vibrationsmaskine for muligvis at afhjælpe min stivhed og følelse af uro i benene. Har du nogle erfaringer/viden om brug af en vibrationsmaskine, og er der noget jeg skal være opmærksom på ved maskinens funktion.

Svar

Du beskriver, at dit knæ har en tendens til at overstrække når du går, og det er bl.a. fordi der er nedsat kraft i dine hasemuskler. Du kan forsøge at træne dem, men vil formodentlig fortsat opleve udtrætning, når du går. Hvis du også har dropfod, vil en dropfodsskinne eller dropfodsstimulator kunne lette din gang noget.

Spasticitet kommer ofte i forbindelse med udtrætning, og når dit ben er helt strakt. Det kan være ganske ubehageligt og svært at bryde. Men rotationer er super gode til at nedsætte spasticiteten, så du kan prøve at ligge på ryggen, bøje begge ben og føre armene mod loftet ( i 90´ fra skulderen). Derefter fører du  benene samlet til den ene side og armene til den anden side. Ca. 20 x hvis du kan. Prøv evt. at gøre dette om morgenen, når benet strækker meget, og om aftenen inden du skal sove og ved behov. Når du oplever uro i benene laver du allerede nu lidt af den samme øvelse, når du sidder ved at føre benene hurtigt fra side til side. Om bevægelsen gør, at uroen i benene reelt bliver mindre, eller det er en anden sanseoplevelse der tager over kan være svært at vurdere.

Jeg har ikke selv erfaring med WBV (whole body vibration) træning, men har set på nogle af de studier der er lavet (især fra 2002-2010). De foregår på en vibrations platform, som man står på og som laver hurtige oscillerende bevægelser. Man står 1 min – pause 1 min. Startende på 5 sæt gående til 8 sæt. 1 gang om dagen. Teorien bag er, at vibrationerne menes at forårsage en reflektorisk sammentrækning af musklerne. Sagt på en anden måde vibrationerne gør, at man uvilkårligt spænder i ben musklerne. Et studie viste øget muskelstyrke men ingen bedre gang, et andet øget muskelstyrke og bedre gangfunktion. Hvorvidt du vil have gavn af WBV i forhold til din stivhed og uro i benene er usikkert. Men en ting er sikkert og det er, at sansebombardementet vil være så kraftigt, at du ikke vil kunne mærke uroen, mens du står der. Bagefter kan uroen både blive mindre eller større afhængig af, hvordan dit nervevæv reagerer.

Stivheden vil jeg være usikker på om den afhjælper. Træningen udføres stående (nær den stilling, hvor du får stræk spasticitet) og bevægelserne er små. Hvis man skal mindske stivhed, er det ofte via større bevægelser hvor muskelfibrene virkelig trækker sig sammen og derefter strækkes. Det kan f.eks. være på en motionscykel, ved at rejse-sætte sig, lave squats mm. Eller via rotationer som tidligere beskrevet som kan være med til at mindske spasticitet. Når du i dag bevæger benene er det også siddende med benene ganske bøjede, og jeg tror det bl.a. er denne udgangsstilling og de sideværts bevægelser, der er med til at løsne spændingerne.

WBV var meget nyt for 10-15 år siden og var kortvarigt populært, hvorefter det forsvandt igen. Hvorvidt det er noget for dig kan være svært at vurdere, men jeg vil anbefale dig at begynde med nogle af anbefalingerne beskrevet ovenfor. Hvis du fortsat overvejer at købe et apparat, vil jeg anbefale dig at se om det er muligt at afprøve det inden køb/som minimum at kunne returnere det, hvis du ikke har gavn af det.

Fysioterapeut Dorte Støvring

Dorte Støvring

Fysioterapeut

Dorte Støvring har siden 1998 arbejdet på klinik for Fysioterapi i Borgergade 20 i København. På klinikken har Dorte lige nu fem ugentlige sclerosehold – på forskellige niveauer. Herudover har hun sit eget konsulent- og undervisningsfirma med speciale i kørestolstilpasninger.

Dorte er mangeårig aktiv inden for handicapidræt.

Brevkasse

Vi svarer på dine spørgsmål

Stil dit spørgsmål
Kvinde sidder over for en socialrådgiver i samtale.