Hvad er dit forhold til sclerosesagen?

Jeg har ikke nogen personlig relation til en med sclerose, men gennem mit arbejde som sygeplejerske, har jeg mødt mange med diagnosen. Ofte relativt unge mennesker i deres bedste alder med børn og nystiftet familie. For nogle år siden, deltog jeg i et foredrag med en mand, som havde sclerose. Jeg husker tydeligt, at han sagde, at han følte, at hans krop smeltede om sommeren, og at alle hans lemmer blev til gelé. Jeg bed mærke i det, fordi de fleste af os nok hungrer efter sommerens varme hele vinteren. Funktionstabet er ét, jeg tit hører, patienter beskrive. Det fik mig til at reflektere over min egen hverdag, hvor den slags bekymringer jo slet ikke finder sted. Samtidig fik det mig til at tænke over, hvordan vi ser på dem, der er syge og handicappede – eller nærmere ikke ser. Hvis ikke det berører os selv eller nogle af vores nærmeste, så er det måske ikke noget, vi tænker over eller tager stilling til. Det synes jeg er en skam, for en sygdom som sclerose kan være helt usynlig, men stadig have utrolig stor indvirkning på et liv.

Hvorfor valgte du at deltage som frivillig i YOU GO?

Jeg var et sted i mit liv, hvor jeg trængte til at komme i gang med at bevæge mig efter lang tids inaktivitet. Tilfældigvis stødte jeg på en annonce om YOU GO og tænkte med det samme, at det ville kunne få mig op af sofaen. Man kan vel kalde det en win-win situation, hvor jeg gjorde noget sundt for mig selv, samtidig med at jeg støttede et rigtig godt formål. Det, der tiltalte mig ved eventet var, at jeg blev stillet en udfordring, som ikke var umulig, men som samtidig krævede en indsats. Undervejs forsøgte jeg at trække på mit netværk og motivere folk til at donere penge til sagen, men for mig var det lige så meget en personlig rejse. Jeg valgte at tage 100 km udfordringen op, fordi ingen troede, at jeg ville kunne klare det. Så jeg havde behov for at modbevise dem og vise, at man kan det, man sætter sig for. Det var slet ikke umuligt eller uoverkommeligt, og hvis jeg kunne, så kan mange andre også. Faktisk synes jeg, at vi der kan, skal gøre det, for dem som ikke kan.

Den erfaring, som jeg har fået ved at deltage i YOU GO og være en del af fællesskabet, har givet mig en anden forståelse for, hvad de mennesker gennemlever.

Hvad gav det dig personligt at være med til at samle penge ind til forskningen i sclerose?

I mit arbejde har jeg lagt mærke til, at det betyder meget for de patienter og pårørende, som jeg er i kontakt med, at jeg kender til sygdommen og dens påvirkning. Den erfaring, som jeg har fået ved at deltage i YOU GO og være en del af fællesskabet, har givet mig en anden forståelse for, hvad de mennesker gennemlever. Hverdagen i mit fag er travl og tiden er ofte knap, men jeg har set og mærket, hvad det gør for folk, at jeg tager mig tid til at vise omsorg og forståelse for deres diagnose. Det skaber en slags samhørighed, og det rører noget i mig, for det kræver så lidt. Samtidig gav alle de gåture mig et større refleksionsniveau og en følelse af taknemmelighed. En taknemmelighed over at være sund og rask, at kunne udføre mit arbejde og generelt ikke være hæmmet. Det gav mig en enorm drivkraft og inspirerede mig til at sætte mere pris på alt det, jeg har.

Har du tænkt dig at deltage i YOU GO igen?

Jeg blev virkelig bidt af at gå, så jeg kunne sagtens se, at YOU GO blev en årlig tradition for mig. Hvis jeg kan være med til at sprede budskabet og kaste lys på en sygdom som sclerose, der ikke er så velkendt, vil jeg rigtig gerne det. Jeg har ikke specielt meget tid til at gøre en hel masse, men det her er noget, jeg kan gøre. Jeg glæder mig allerede til at deltage igen i år og forhåbentlig være med til at samle en masse penge ind forskningen.

Om Kitty

Kitty Johannesen er 57 år og bor i en lille by ved navn, Gjøl i Nordjylland. Hun arbejder til daglig som sygeplejerske og har gennem sit virke stiftet bekendtskab med flere sclerosepatienter. I maj 2023 gennemførte hun YOU GO udfordringen om at gå 100 km.

Vil du også være med til YOU GO?

YOU GO er Scleroseforeningens landsdækkende begivenhed, hvor hele Danmark går sammen for at indsamle midler til forskningen i sclerose. Du kan enten deltage i en 100 km Challenge eller være med til et af de mange events rundt omkring i Danmark.

Tilmeld dig