For mennesker med sclerose er det langtfra uvæsentligt at holde fast i sunde kostvaner. Studier peger nemlig på, at sund og varieret kost giver øget energi og livskvalitet. Flere studier indikerer også, at blandt andet et højt indtag af fuldkorn og et mindre indtag af sukker kan have en positiv effekt på sclerose og for nogle være med til at dæmpe sygdommens symptomer. Men hvad gør du så, hvis du gerne vil spise efter de seks MS-kostråd, men synes, det virker uoverskueligt at få råd til den sunde kost? Det svarer Helle Juul Pedersen, der er ernæringsterapeut ved Sclerosehospitalet i Ry, på her.
1. Lad bælgfrugter fylde mere i kosten
Scleroseforeningen anbefaler mennesker med sclerose at lade en stor del af deres proteinindtag komme fra vegetabilske proteinkilder som for eksempel bælgfrugter. ”Det er både billigt og tidsbesparende at købe bælgfrugter på dåse eller karton. Ganske ofte kan man finde dem på tilbud, og da holdbarheden er lang, kan man købe ind i større mængder,” siger Helle Juul Pedersen. Vil man hellere købe bælgfrugter som bønner og linser tørret, kan man ofte finde dem i store pakninger hos grønthandleren. “Jeg foreslår, at man lægger hele portionen i blød i 10-12 timer og koger dem op efterfølgende. Herefter kan man fryse dem ned i poser a 150-200 gram, så de er klar til brug fremover,” siger ernæringsterapeuten.
2. Køb grøntsager på frost
Mens prisen på en vare som frossen frugt ifølge Danmarks Statistiks statistikbank er steget med hele 20,4 procent fra september 2021 til samme måned i 2022, er frostgrønt til sammenligning ikke steget helt så meget (15,4 procent). ”Ved at købe grønt på frost kan man spare lidt på både penge og kræfter. Man skal ikke frygte, at fiberindholdet i grøntsagerne bliver ødelagt, når man tilbereder dem, for sundheden er intakt og svarer til de friske grøntsager. Ved at købe grøntsager på frost kan man også nøjes med at tage mindre portioner grønt ud ad gangen og få grøntsagerne til at række over længere tid, samtidig med at man undgår madspild,” siger Helle Juul Pedersen.
3. Hold øje med tilbudsavisen, men hold dig til en enkelt butik
Ikke alle med sclerose har energi til at suse rundt som tilbudsjægere i de nærliggende supermarkeder. Alligevel anbefaler ernæringsterapeut Helle Juul Pedersen, at man udvælger sig en tilbudsavis, og holder øje med tilbuddene i en enkelt dagligvarebutik. ” Hvis man har en fast butik, man kommer i ugentligt, vil man kende varernes placering, og det kan gøre det mere overskueligt at jagte tilbud. Finder nedsatte varer, der snart udløber, kan man med fordel købe dem og fryse dem ned,” siger Helle Juul Pedersen.
4. Skær ned på kødportionerne
Hvis man ikke ønsker at skære kød helt væk fra kosten, kan man i stedet for at købe et stykke kød på 150 gram vælge en mindre udskæring på 100 gram. På den måde lader man kødet fylde lidt mindre på tallerkenen. ”Når vi spiser mindre kød, kan vi i stedet tilføje en mættende salat. Det kunne være en rødbedesalat med linser fra karton eller dåse. På den måde har du lynhurtigt en mættende og nærende salat, som er rig på både protein og vitaminer,” siger ernæringsterapeuten. Det er også en god idé at erstatte halvdelen af kødet i retter som kødsovs, chili con carne eller lasagne med fintsnittede grøntsager som blomkål og gulerødder eller tilføje ekstra bønner.
5. Få fisk ind på det kolde frokostbord
Fersk fisk er en af de fødevaregrupper, der er steget meget. Ifølge Danmarks Statistiks statistikbank kostede fersk fisk i september i år 19 procent mere end på samme tidspunkt året før. Men man kan sagtens implementere fisk andre steder end i aftensmåltidet. ”Det er billigere at købe tun eller makrel på dåse og spise det til frokost, det kræver ikke de samme mængder som ved et aftensmåltid, og det er bedre at inddrage fisk og fiskepålæg i frokosten end helt at skære det ud af kostplanen,” siger ernæringsterapeuten.
6. Køb frugt og grønt lokalt – og i sæson
Hvis du bor i nærheden af frugt- eller grøntavlere, vil du ofte kunne finde billige frugter og grøntsager i de lokale landevejsboder, når de er i sæson. Det er der flere fordele i. Ofte er priserne lave, og grøntsagerne sælges i løskøb – for eksempel gør du miljøet en tjeneste, samtidig med at du lettere kan mindske dit madspild. Det er billigst at købe frugt og grønt, når det er i sæson. ”Om efteråret er rodfrugter i sæson, så hvis man har overskuddet, kan man med fordel snitte og tilberede en masse rodfrugter, som man fryser ned og tager frem lidt ad gangen,” siger Helle Juul Pedersen.
7. Følg en madplan, og undgå impulskøb
Hvis man er typen, der ofte fortaber sig i de mange muligheder, supermarkederne tilbyder, er det en god idé at følge en madplan. Det behøver ikke at være svært, for de findes i massevis på internettet. ”Mange supermarkeder har madplaner, man kan følge. Det er en fordel, for så ved du, at du kan finde alle ingredienserne i butikken, og ofte er madplanerne tilpasset sæsonen,” siger Helle Juul Pedersen. Hvis man bedst kan lide at lave sine egne madplaner fra bunden, opfordrer ernæringsterapeuten til at inddrage familien og gøre madplanlægningen til et fælles ugentligt projekt.
8. Prioriter færdigretter, når overskuddet er i bund
Færdigretter behøver ikke altid at være usunde. Udvalget er meget større i dag, end det har været tidligere, og hvis overskuddet er småt, ser Helle Juul Pedersen ikke noget problem i at gå efter de lidt sundere færdigretter i ny og næ. Færdigretter er ifølge Danmarks Statistiks statistikbank nogle af de varer, der er steget mindst. Fra september 2021 til samme måned i 2022 er færdigretter i gennemsnit steget med 6,7 procent.
5 ting, der ikke er steget så meget i pris
- Konserveret frugt og frugtbaserede produkter: -1,5 %
- Grøntsager (kartofler undtaget): 7,2 %
- Frisk frugt: 6,5 %
- Færdigretter: 6,7 %
- Frugt og grøntsagssaft: 6,6 %
- Kilde: Danmarks Statistik: September 2021 – september 2022
5 ting, der er steget markant i pris
- Spiselige olier (undtagen olivenolie): 103,4 %
- Smør: 34,8 %
- Pastaprodukter og couscous: 28,3 %
- Fersk fisk: 19 %
- Æg: 23 %
- Kilde: Danmarks Statistik: September 2021 – september 2022