Gå til hovedindhold

1. eller 2. linje-behandling

Spørgsmål

Jeg har netop fået attakvis sklerose. Jeg er skræmt fra vid og sans ved tanken om fremtiden og daglig medicinsk behandling. Jeg er blevet tilbudt at starte op med Tecfidera. Jeg har imidlertid læst en artikel i “Dagens Medicin” fra 2019, hvor der er stor begejstring for et nyt præparat: Ofatumumab. Ofatumumab slår konkurrenten på alle parametre. Kan dette ikke tilbydes i stedet for ovennævnte, da det tilsyneladende virker bedre på alle områder? Jeg er meget sensitiv med hensyn til medicin (bivirkninger), og ønsker noget der både er det bedste og har minimale bivirkninger.

Svar

Retningslinjerne for MS behandling anbefaler f.eks. Tecfidera (1. linje-behandling) til mildere sygdomsforløb og stærkere behandling, f.eks. ocrelizumab  (2. linje-behandling), til mere aggressive forløb. Da ofatumumab er samme type behandling (B-cellebehandling) som ocrelizumab, forventes den derfor at blive godkendt til 2. linje.

Det er op til din MS neurolog, at karakterisere alvorsgraden af dit forløb og afveje dette i forhold til effekt og bivirkninger ved de forskellige behandlinger, og dermed om du kan tilbydes 1. eller 2. linje-behandling.