Patienthåndbogen indeholder information om dine rettigheder som patient i sundhedsvæsenet. Den kan bruges som opslagsbog hvis du for eksempel står i en situation, hvor du er i tvivl om hvad du har ret til som patient, hvem der kan hjælpe dig, eller hvor og hvordan du kan klage.

Teksten i bogen tager direkte udgangspunkt i den danske sundhedslovgivning. Sundhedslovgivningen gælder for alle mennesker, som er i kontakt med sundhedsvæsenet, uanset hvilken årsag, der er til kontakten, og hvilken diagnose, de har. Derfor er meget af indholdet formuleret på en generel måde, og det er op til dig at vurdere, hvad der er relevant information i lige netop din situation.

Da håndbogen primært er henvendt til mennesker, som har multipel sclerose, er visse emner fravalgt. Det gælder for eksempel emner, som specifikt drejer sig om cancer- eller hjerteområdet.

Problemstillinger i forbindelse med psykiatrisk behandling og de få regler i sundhedslovgivningen, som afviger på dette område, er ikke medtaget i denne håndbog.

Under hvert afsnit finder du links til den lovgivning, som afsnittet henviser til, samt til kilder, hvor du kan læse mere om emnet.

Hvis du er i tvivl om, hvordan vejledningen skal forstås i netop din situation, er du altid velkommen til at kontakte Scleroseforeningen. Du kan også henvende dig til en patientvejleder i din region (læs om dette i under patientvejledning).

Du kan klikke dig rundt i bogens forskellige emner her på siden.

Hvis du foretrækker at have hele håndbogen i én samlet udgave, kan du hente den som PDF nedenfor. Vær opmærksom på at håndbogen opdateres løbende, efterhånden som der kommer nye regler på området.