Gå til hovedindhold

Atlas justering

Spørgsmål

Jeg hører at MS-patienter i USA får foretaget Atlas Ajustment (påvirkning af nakkehvirvler) i forhold til MS. Jeg har rigtig svært ved at se, hvilken virkning det har, og om det udføres her i Danmark. Ved I noget om det?

Svar

Det er sandt, at atlas justering er en udbredt komplementær/alternativ behandling blandt personer med MS, særligt i USA. Ideen bag det, er at hvis den øverste nakkehvirvl (som på latin kaldes atlas) sidder en smule skævt, hvilket eksempelvis eftersigende kan ske efter et trafikuheld, så kan det bidrage til udviklingen af MS. Ved atlas justering vil en behandler manuelt forsøge at justere nakkehvirvlen, så den igen sidder normalt. Dette mener behandlerne kan lindre symptomer af MS. Visse behandler taler endda om, at det muligvis også kan helbrede MS.

Desværre er der dog mange behandlere derude der mener, at de har fundet kuren imod MS, så man bør altid være skeptisk og vurdere om behandlingen giver mening, samt om der er forskning der har undersøgt behandlingen. Når jeg læser hvordan fortalerne for atlas justering som MS-behandling forklarer, at det skulle virke, så nævnes der oftest blot, at den øverste nakkehvirvl er tæt på hjernen, og at det derfor er vigtigt, at den sidder som den skal hos personer med MS. Et argument der næppe holder til nærmere eftersyn.

Hvad angår forskning, så er der kun et studie fra 2004. Det fandt at både patienter med MS og patienter med Parkinson oplevede forbedringer af deres symptomer efter atlas justering. Studiet var dog uden en kontrolgruppe, hvorfor det ikke vides om denne effekt udelukkende kan tilskrives placebo. Indtil vi har bedre studier, er det derfor umuligt at sige, om det har nogen reel effekt.

Jeg har dog ikke kunne finde, at der er dokumenteret risici ved behandlingen, da der er tale om ganske milde manipulationer. Som jeg forstår det, er atlas justering, noget som de fleste kiropraktorer eller osteopater kan gøre. Så hvis du fortsat har lyst til at forsøge behandlingen, så vil jeg anbefale, at du forsøger at tage kontakt til én af dem.