Gå til hovedindhold

Attak under graviditeten

Spørgsmål

Jeg fik føleforstyrrelser i venstre side af kroppen fra lænden og ned i april 2016, og fik diagnosen CIS i december 2016. Føleforstyrrelserne blev mindre i løbet af efteråret 2016 og forsvandt næsten helt omkring årsskiftet. Da jeg fik diagnosen, havde vi ønske om at få barn nr. 2, og derfor startede jeg ikke på Aubagio, som det ellers blev foreslået.

Jeg er 32 år og er nu blevet gravid, er ca. i uge 7 og oplever nu en ny opblomstring af mine føleforstyrrelser i venstre ben og fod. Er det pga. graviditeten eller? Normalt tales der jo om mindre risiko for attak under graviditet. Og er det ofte set, at attak kan vende tilbage samme sted? Er der noget, jeg kan gøre for at mindske det?

Svar

Det er rigtigt, at graviditet beskytter mod MS, men effekten er stigende gennem graviditeten og dermed ikke så stor i starten. Desuden er den beskyttende effekt ikke absolut, så der kan stadig komme sygdomsaktivitet under hele graviditeten.

Attakker kommer sædvanligvis nye steder, men kan også komme samme steder som tidligere og skyldes så reaktivering af et tidligere MS plak. Det kan du læse om her på hjemmesiden "Mit plak er vokset på MR".

Hvis symptomerne er helt de samme som tidligere, kan det også være et pseudoattak, og du må så undersøges for årsager til dette. Du kan læse om pseudoattak et andet sted på hjemmesiden "Opblussen af føleforstyrrelser".
Hvis du har attak under graviditeten og det er mildt, vil man afvente forløbet og sikre sig, det forsvinder af sig selv. Hvis det er alvorligt, må man tage stilling til, om du skal have behandling med binyrebarkhormon.