Gå til hovedindhold

B12 vitamin

Spørgsmål

Jeg har sclerose og har jeg fået taget en test af B12 i blodet. Testen viste en værdi på 1245 og efter 14 dage er blodværdien faldet til 1062.

Kan årsagen til denne forhøjelse skyldes, at jeg tog stærke B vitaminer inden første test og ikke ved anden test?

Hvordan skal jeg forholde mig til den høje værdi af B12?

Jeg får Fampyra og er stoppet med vitamintilskud, undtagen D vit, Silicium og Magnesium.

Svar

B12 vitamin og alle B-vitaminer er godt for nervesystemet, derfor er det godt, at du har fået tjekket den. Din værdier ligger i den høje ende, så svaret på dit første spørgsmål er helt klart, at den ligger på 1245, fordi du har taget et tilskud af B12. Den vil stille og rolig falde igen, som du kan se af den værdi du igen har fået taget 14 dage efter.

B12 vitamin skal ligger over 200, der er så vidt ingen overgrænse, men den behøver ikke at ligge så højt som din gør.
Naturligt får man B-12 vitamin fra animalske produkter, fisk, kød og mælkeprodukter, nogen har svære ved at optage det end andre, det optages igennem tyndtarmen, så derfor kan det være nødvendig at tage et tilskud.

Når man har sklerose, er det en rigtig god ide at tjekke sit B12 niveau, for hvis det ligger under 200 eller lige på grænsen, er det en god ide at tage et tilskud, da B-vitamin er med til at bevare et godt nervesystem.
Alle B-vitaminer fungerer bedst sammen, derfor er den bedste løsning at tage en Multi B-vitamin, som indeholder B12 og de andre B vitaminer. Det plejer at være nok. Det er kun hvis man optager B12 dårligt, eller slet ikke kan optage B12, som f.eks. ved nogen blodmangel sygedomme, at man er nødsaget til at tage et højre tilskud. Her er det din egen læge, der vil holde styr på dette.

Du skal ikke gøre noget ved din høje B12 værdi, den vil stille og rolig falde og formentlig holde sig over den naturlige minimum værdi på 200.