Gå til hovedindhold

Balancevest

Spørgsmål

Jeg har i den seneste tid læst om balancevestens eventyrligheder. Jeg har sclerose på 20. år. Det er gået støt og roligt ned ad bakke med min gangfunktion (jeg får fampyra), men jeg har brug for rollator, når jeg skal gå lidt længere strækninger. Indendørs går jeg uden, men støtter mig til stole o.lign. Hvordan griber man indkøb af en balancevest an.

Svar

Der er nogle borgere, som har gavn af balancevesten. Især de som har balanceproblemer, som man ofte har ved MS. Vesten skal individuelt tilpasses, så den giver input der, hvor netop du har brug for det. Fysioterapeuten udfører div. test for at vurdere, hvor du er svækket, og så placeres der små vægte i vesten for at give en modvægt til din nedsatte kraft/styring. Formålet er at give dig en større symmetrisk stabilitet over bækken og torso. Således kan den ikke forbedre kraften i dine ben, men måske give dig mere symmetri over bækken og overkrop, og dette kan evt. påvirke din gangfunktion positivt. Nogle får BalanceWear bevilget af deres kommune ud fra §112 "Bekendtgørelse om hjælp til anskaffelse af hjælpemidler og forbrugsgoder under Serviceloven".

Man kan ansøge sin kommune, inden man retter henvendelse til en af de certificerede klinikker (Skodsborg var dem som begyndte med vesten, men de uddanner løbende flere fysioterapeuter, så der findes flere steder i landet nu). Man kan dog også tage direkte kontakt til en certificeret klinik og blive testet. Hvis de efter testen mener man har effekt af vesten, kan de hjælpe med at dokumentere og søge kommunen. 1 konsultation er af 1 ½ times varighed og koster 1200,-, og køber man efterfølgende vesten bliver beløbet refunderet. Hvis kommunen ikke bevilger vesten, og man selv vil købe den, koster den 14-15.000,-. De fleste har så brug for en re-justering efter 3-6 måneder eller ved progression af sygdommen, og dette koster 840,-.