Gå til hovedindhold

Behandling af lavt B12 vitamin

Spørgsmål

Jeg mangler B12 vitamin, og har fået recept på B12 Cyanocobalamin, men har læst at det er bedre med B 12 Methylcobalamin. Er det korrekt?

Svar

Jeg kan godt forstå forvirringen omkring B12. Det er ikke nemt, når der er flere forskellige former. Den almindeligste form for B12 er cyanocobalamin.

Nogle anbefaler B12 som methylcobalamin af to grunde. Den ene er, at optaget nok er en lille smule bedre, dog ikke noget der i nogen studier, ser ud til gøre en målbar forskel. Dernæst frigøres der en lille smule af giftstoffet cyanid, når kroppen bruger cyanocobalamin. Dette sker ikke ved methylcobalamin. Den lille smule cyanid, er dog så lille, at den ikke gør nogen skade. Undtagelsen er her, hvis man er storryger eller har svært nedsat nyrefunktion, så kan den lille mængde cyanid, teoretisk udgøre et problem.

Methylcobalamin er derfor i det store hele ikke overlegen til cyanocobalamin. Så jeg vil her udelukkende gå efter prisen og her er cyanocobalamin klart den billigste form.

For et optimalt optag af B12, så kan dråbeform eller tygge- og smeltetabletter anbefales. Da man generelt optager B12 ret dårligt fra tilskud, kan man med fordel tage ret høje doser. Ca. 250 microgram (mcg) dagligt synes at være en passende mængde for de fleste.
Tobias Schmidt Hansen, Læge specialiseret i komplementær og alternativ medicin

Hvis du har lavt B12 vitamin er den lægelige anbefaling, at behandle med cyanocobalamin, hvilket er fuldt tilstrækkeligt.
Morten Blinkenberg, neurolog