Gå til hovedindhold

Behandling af natlige spasmer

Spørgsmål

Jeg har mange natlige spasmer - altså rykvise muskelsammentrækninger. Tit er det hele natten, og jeg får slet ikke sovet. Jeg har prøvet Sativex, Sirdalud, Baklofen og Klorzoxazon uden den store virkning. Sidstnævnte fik jeg kvalme, hudkløe og diarré af.

Jeg har nu læst, at en af bivirkningerne ved Baklofen netop er rykvise muskelsammentrækninger, så hvorfor har jeg så fået det? Det har stået på i ca. 10 år, så det er længe siden, jeg har fået en ordentlig nattesøvn. Det eneste der kan give mig nogle sammenhængende timers søvn er nogle indslumringspiller, som garanterer mig 4 timer. Men dem kan jeg jo desværre ikke tage hver aften, da de så mister deres virkning.

Findes der da ikke noget, som kan hjælpe? Jeg trænger virkelig til at få en hel nats rolig søvn.

Svar

Du har prøvet de gængse præparater mod spasmer også Klorzoxazon. Spørgsmålet er om du har prøvet hvert enkelt præparat gradvist optrappet til maksimal dosis og længe nok? Dernæst om du har prøvet dem i kombination? Baklofen er et godt gammelt præparat og er oftest det første man vælger. Mange har gavn af det alene eller i kombination med Sirdalud. Ved manglende effekt af den kombination, kan Sativex komme ind i billedet.

Tag Baklofen og/el. Sirdalud en times tid før du påtænker at gå i seng, da det ikke virker lige med det samme. Det virker ofte sløvende, og det kan være en sidegevinst for at opnå bedre søvn. Hvis alt har været prøvet, og især hvis det er bivirkninger, der begrænser brugen, kan en baklofenpumpe overvejes. Der lægges et metaldepot i en ”lomme” i underhuden på forsiden (lidt ud i mod siden) og laves en kanal gennem underhuden til ryggen, hvor kateteret føres ind omkring rygmarven, så medicinen virker direkte der. Dosis er meget mindre på den måde og derfor færre bivirkninger som f.eks. sløvhed. Man laver en test, før man beslutter om man formodes at kunne få gavn af en operation. Det foregår kun på få afdelinger i Danmark.

Medicinsk behandling af spasmer bør kombineres med udstækningsøvelser, f.eks. når man vågner, og før man går i seng, og efter fysisk aktivitet samt med fysioterapi.
Du kan forelægge disse overvejelser for din scleroselæge.