Gå til hovedindhold

Behandling af spasticitet

Spørgsmål

Jeg har store udfordringer med spasticitet i fødderne, og har derfor meget svært ved at forflytte mig fra seng til kørestol om morgenen. Findes der en medcin mod det. Jeg får Baklofen 25 mg middag og 25 mg lige før sengetid.

Svar

De lægemidler, man oftest bruger til at behandle spasticitet er Baklofen, Sirdalud og Sativex.

Baklofen og Sirdalud dæmper de reflekser i rygmarven, som er årsagen til spasticiteten, og det er vigtigt man får dem i de rette doser, givet på de rigtige tidspunkter af døgnet. Baklofen kan gives i doser op til 100 mg i døgnet, fordelt på 3 doser, og depot Sirdalud (R) op til 18 - 24 mg, fordelt på to doser. De to lægemidler kan kombineres for at øge effekten. Hvis denne behandling ikke er tilstrækkelig, kan man yderligere bruge Sativex, som er et cannabispræparat, der gives som en mundhulespray. Det er vigtigt, at du bliver behandlet af en neurolog med specialviden indenfor spasticitet, hvilket bedst sker på din MS klinik.

Hvis ovenstående ikke har hjulpet, må man overveje, om du kunne have gavn af botox indsprøjtninger i særligt spastiske muskler.

Hvis der stadig er svær spasticitet, kan man overveje baklofenpumpe. Den indopereres under huden på maven, og en plasticslange føres til rygmarvskanalen, således at baklofenen indsprøjtes omkring rygmarven. Man kan derved opnå en meget stor effekt ved en meget lille dosis baklofen og undgå bivirkninger. Pumpen kan fyldes ved at stikke en kanyle gennem huden på maven, og pumpen kan reguleres via en computer. Der er gode erfaringer med baklofenpumpebehandling her i landet, hvor operationen udføres på universitetsklinikker. Baklofenpumpen gives sædvanligvis til mennesker, som er meget invalideret af spastiske lammelser, og det er sjældent, den bruges til mennesker, som har bevaret gangfunktion, da medicinen, udover at dæmpe spasticiteten, også kan forværre funktionen i benene. I sidste ende vil behovet for baklofenpumpe afhænge af din neurologs vurdering.