Gå til hovedindhold

Den Medicinske Seer

Spørgsmål

Har I erfaring med eller blot læst, hvad Anthony William skriver om Multiple Sklerose i bogen den medicinske seer og en medicinske seers guide?

Svar

Tak for dit spørgsmål om den medicinske seers syn på MS. Jeg baserer mit svar på, hvad han skriver om MS på hans hjemmeside, og ikke hvad der måtte stå i bogen "Den Medicinske Seer", som jeg ikke har læst.

Anthony William, der kalder sig selv et medicinsk medium, hævder at få informationer om sygdomme fra ånder. Han har ingen medicinsk eller videnskabelig uddannelse, og intet af hvad der står i hans bøger eller på hans hjemmeside er vurderet af nogen med sundhedsfaglig baggrund. Han beskriver selv sine kanaliseringer, som viden den medicinske profession endnu ikke har opdaget og ikke vil opdage i mange år. Når det kommer til MS, så mener han, at sygdommen primært skyldes en latent infektion med en bestemt variation af Epstein-Barr virus. Han mener ligeledes, at sygdommen oftest kan helbredes såfremt, at man få behandlet denne virus, hvortil han anbefaler brugen af en lang række tilskud.

At Epstein-Barr virus skulle have en relation til MS er ikke en ny teori, og der er videnskabelige undersøgelser, der tyder på, at der meget vel kan være et sammenhæng. Ny diagnosticeret MS-patienter har vist at have flere antistoffer imod Epstein-Barr virus end raske. Hvad dette betyder er dog stadig uklart, og det ville være meget overraskende, hvis det skulle vise sig, at Epstein-Barr virus er den primære årsag til, hvorfor at MS opstår.

Min primære bekymring med hans råd er dog ikke hans teori om, hvordan MS opstår, men hans tilgang til hvordan man bør behandle den. Jeg synes, at der er store etiske problemstillinger i at fortælle patienter, at de kan kurere en sygdom, ved at tage tilskud, uden at der er forskning der underbygger det. Flere af de tilskud han anbefaler er harmløse, og vil oftest blot være spild af penge. Andre derimod kan muligvis forværre MS, da flere af de tilskud han anbefaler som eksempelvis Tomentosa (Cats Claw), har en opregulerende effekt på immunforsvaret. Tilskud som disse frarådes normalt til patienter med MS, da de formodes at kunne forværre autoimmune sygdomme.

Hans råd om kost, som primært går på at spise rigeligt med uforarbejdet frugt og grønt, kan jeg dog kun tilslutte mig. Desværre forbliver min samlet vurdering, at jeg finder hans råd til MS-patienter ganske bekymrende, og jeg vil bestemt ikke anbefale nogen at følge dem. Hvis nogen alligevel vælger at gøre det, så vil jeg håbe, at man kun bruger det som supplement til den behandling, som foreslås af ens behandlende læge. For som Anthony William selv skriver på sin hjemmeside, så skal hans råd ikke bruges som substitut for behandling ved en læge.