Gå til hovedindhold

Effekt af Ocrelizumab

Spørgsmål

Du skriver at Ocrelizumab har vist sig at være overordentlig effektiv mod MS. Hvordan effektiv? Vi er mange som venter på dette produkt, og håber på en væsentlig forbedring, men hvad kan vi forvente?

Svar

To store (fase 3) forsøg (OPERA I og OPERA II) med Ocrelizumab blev afsluttet i juni 2015, der begge viste overbevisende effekt mod attakvis MS. Ocrelizumab blev sammenlignet med interferon beta-1a (Rebif), som reducerer antallet af MS attakker med ca. 33%, og Ocrelizumab reducerede yderligere attak-risikoen med 46% i OPERA I og 47% i OPERA II. Udvikling af blivende handicap (i mindst 12 uger) blev reduceret med 40% og antallet af nye scleroseplak i hjernen, målt ved MRI scanning, blev reduceret med 94%. I forsøgene deltog over 1.600 mennesker. Det er meget stærke data, som fuldt lever op til de forventninger der var til lægemidlet.

Endnu et fase tre forsøg (oratorium) testede Ocrelizumab hos 732 mennesker med primær progressiv MS. Et af undersøgelsens væsentligste resultater var, at blivende handicap (i mindst 12 uger) blev reduceret med 24% i forhold til placebo. Det er første gang, man har kunnet vise effekt af en medicinsk behandling mod handicapudvikling hos mennesker med primær progressiv MS og i den forstand er undersøgelsen banebrydende.