Gå til hovedindhold

Epstein Barr virus og sclerose

Spørgsmål

Jeg har lige set et opslag på Facebook om Epstein Barr virus og risikoen for sclerose. Min mand har sclerose. Min søn havde påvist kyssesyge/Epstein Barr Virus som 4 årig. Derfor vil jeg gerne vide, om det har noget at sige, i hvilken alder man har haft kyssesyge som 4 årig eller som teenagere? Er min søn mere disponeret for at få sclerose? Nu er han 31 år, og viser ingen tegn på sclerose.

Svar

Vi har næsten alle haft Epstein Barr virus (EBV) infektion som helt små, men hos de fleste går det ubemærket hen. Hvis man udvikler det senere, kan man få ”kyssesyge” og det er typisk i teenagealderen.

Din søn har haft det tidligere. Der er en overhyppighed af kyssesyge ved sclerose og næsten 100 % af sclerosepatienter har antistoffer med EVB mod ca. 95% af resten af befolkningnen. Men det gælder som gruppe, og din søns risiko må kun anses som minimalt øget statistisk set, ikke noget du skal bekymre dig om. Debutalderen er gennemsnitlig, præcist som din søns nuværende, så han har allerede ”barberet” risikoen halvdelen ned ved at have undgået sclerose indtil nu.