Gå til hovedindhold

Findes der HBOT oxygen therapy i Danmark

Spørgsmål

Jeg kan forstå at mange med MS bliver behandlet med HBOT oxygen therapy i USA. Jeg vil gerne prøve det, og vil høre om det er muligt at få det i Danmark. Og hvis det findes, hvilken vej skal jeg så gå, for at få det?

Svar

Det er sandt, at der er flere patienter med MS, der får hyperbarisk oxygen terapi (HBOT) i USA på private klinikker. Så vidt jeg er bekendt, er der ingen steder, hvor det er en godkendt behandling for MS og hvor det udføres på hospitaler. Behandlingen går ud på, at kroppen udsættes for høje niveauer af ilt under forhøjet tryk. Behandlingen er godkendt til behandling af dykkersyge og til behandling af problematisk sår, som dem der kan opstå efter stråleterapi eller ved sukkersyge.

Særligt i 80'erne og 90'erne var der stor interesse for HBOT i forhold til behandlingen af en lang række lidelser, og der blev foretaget ganske mange studier. Heraf også en del på patienter med MS. Studierne var ret konfliktende, der var nogle der ingen gavn fandt, og nogle der fandt en sparsom gavnlig effekt på nogle MS symptomer. Der har ikke været nogen studier, der har kunne dokumentere en gavnlig effekt på selve progressionen af sygdommen.

Dernæst har forskere der har forsøgt at samle data fra alle de publicerede studier, ikke kunne finde nogen overbevisende effekt, ej heller når der kun ses på symptomer. Det er derfor meget tvivlsomt, at behandlingen skulle gøre meget for at gavne patienter med MS, men behandlingen er generelt anset som værende sikker, så jeg vil heller ikke direkte advarer imod behandlingen.

Så vidt jeg ved, er der ikke private klinikker i Danmark der tilbyder HBOT, her tilbydes kun almindelig trykkammerbehandling. For regulær HBOT behandling, så er det nødvendigt at kigge imod udenlandske klinikker, hvor jeg generelt vil anbefale stor skepsis angående hvad de lover. For der kan ofte være ganske langt imellem hvad de lover, og hvad forskningen rent faktisk viser.

Det må også forventes at være en dyr behandling, da de fleste studier har undersøgt effekten på MS, typisk har brugt op til 20 separate behandlinger.