Gå til hovedindhold

Flere spørgsmål om CIS

Spørgsmål

Jeg er en ung kvinde, som efter et relativt langt udredningsforløb, for et halvt år siden fik CIS diagnosen. I den forbindelse er der opstået nogle bekymringer og spørgsmål, som jeg håber I kan hjælpe mig med.

Jeg har et plak i hovedet og et i nakken på MR-scanning. Øger det - at den ene plet sidder i nakken - risikoen for at udvikle sclerose (syntes jeg har læst et sted at denne placering er mere specifik for MS)? Hvor mange % er risikoen ca. for at udvikle MS med denne diagnose (har læst tal lige fra 30 - 90 %, min neurolog siger 50/50)?

Mit næste spørgsmål går på, at jeg jævnligt oplever små dunk i mit venstre øje. Man kan mærke dem både "indefra" og "udefra", når man sætter en finger på øjenlåget. Mit syn er uændret, og jeg er ikke svimmel. Kan dette være et symptom på nyt attack?

Endelig vil jeg gerne spørge, om man selv kan gøre noget for at forebygge kognitive forandringer, som er den del af sclerose fremtiden der skræmmer mig mest? Indtil videre spiser jeg efter MS kosten (hvilket i mit tilfælde vil sige vegetarisk med fisk, grønt, D-vitamin tilskud, levertran og max 15 g. mættet fedt) og har foreløbig takket nej til tilbuddet om medicin. Desuden er jeg snart færdiguddannet, hvis arbejdspladsen - man søger job på - har en sundhedsforsikring, indhenter de så sundhedsoplysninger, og hvordan i forbindelse med offentligt ansattes pensionsordninger? Eftersom jeg ikke har nogle symptomer eller funktionsnedsættelser, syntes jeg at diagnosen er en privat sag, og vil meget nødigt have at den forringer mine jobchancer.

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang