Gå til hovedindhold

Forandringer på MR uden symptomer

Spørgsmål

Jeg er relativ ny diagnosticeret i maj 2018. Jeg følger en MS-side på Facebook, hvor der ind imellem dukker tråde op med overaktiv blære og inkontinens. Jeg spurgte her, hvordan deres problemer er opstået, og de fleste fortæller, at det er kommet efter et attack. Hvilket giver god mening for mig, da nerveskader - som jeg har forstået det - sker i forbindelse med attacks. Der er dog en enkelt, der fortæller, at nerveskaderne sker uafhængigt af attacks. Har jeg misforstået noget, kan der godt ske nerveskader, selvom jeg ingen attacks får?

Jeg har selv nogle plaks på hjernen, som kunne tyde på, at der har været sygdomsaktivitet, uden jeg har mærket til det. Men det betyder vel ikke, at der ikke har været noget attacker, men snarere at jeg blot ikke har mærket det?

Svar

Forandringer på MR ved sclerose kan ses, uden at man har symptomer. Man kan også have f.eks. forsinket nerveledningshastighed som udtryk for påvirkede nervebaner, uden at det giver symptomer. Ovennævnte kan man kalde subklinisk sygdomsaktivitet. Klinisk sygdomsaktivitet kan være i form af attak eller progression. Et attak kræver med andre ord, at der er nytilkomne symptomer eller opblussen af tidligere symptomer af mere end 24 timers varighed. Man kan have attak uden ledsagende MR forandringer, og man kan have MR forandringer uden symptomer. Det kalder man klinisk-radiologisk paradoks.