Gå til hovedindhold

Forstoppelse og afføringsmidler

Spørgsmål

Jeg er 54 år og har haft sclerose i 15 år, de sidste to år har jeg fået Tysabri. Et af mine største problemer er mine tarme/afføring. Ifølge min scleroselæge er min tarm blevet sløv, og samtidig har jeg kronisk forstoppelse, det er som om at afføringen ikke rigtig bliver "skubbet" videre, når det kommer fra tyndtarmen og over i tyktarmen. Jeg har daglige smerter i højre side af maven. Smerterne kan være meget pinagtige og hæmmer mig utrolig meget, jeg har det jo ikke godt, når mine tarme ikke fungerer.

Jeg har forsøgt med forskellige medikamenter, bl.a. movicol, laxoberal, microlax og magnesia. Magnesia er det, der virker bedst, når jeg tager en pille, inden jeg går i seng, virker de næste morgen, og jeg får følelsen af at være tømt. Men min scleroselæge siger, jeg ikke må tage magnesia, da de afkalker knoglerne, hun havde meget travlt og havde ikke tid til at uddybe det nærmere, så nu er jeg i tvivl, om jeg tør tage dem. Hvad kan jeg ellers gøre? Vi spiser sundt her i huset, jeg drikker nok væske, og jeg går dagligt små ture med min hund og træner en time én gang om ugen ved fysioperapeut.

Svar

Det er et meget almindeligt problem vedrørende forstoppelse og MS, du beskriver. Og det skal da løses på bedste vis, så du ikke skal lide af smerter oveni. Det er også vigtigt at sikre sig, at smerterne ikke skyldes andet end forstoppelsen.

Det er optimalt at tage 2 slags afføringsmidler samtidig - noget der virker rumopfyldende og blødgørende ved at suge væske til sig - fx Magnesia og også noget peristaltikfremmende - altså noget der fremmer tarmens "bølge-bevægelser" som skubber afføringen igennem tarm-systemet fx Dulcolax eller lignende. Kosttilskuddet HUSK eller Psyllium eller SylliFlor - som er loppefrøskaller, er også et godt præparat, uanset om man har forstoppelse, diarré og katar.

En anden måde at afhjælpe forstoppelse er irrigation. Et system hvor man skyller tarmen nedefra med almindeligt postevand. Der findes et minisystem som kan afhjælpe endetarmsforstoppelse og ufrivillig afføring, og så er der det man kalder højt skyl (TAI), hvor man skyller med større mængder vand fx 700 ml. Her får man virkning i tyktarmen højere oppe i tarmsystemet. Det høje skyl kræver udredning og oplæring ved specialister. Man kan få en henvisning til dem via egen læge eller neurologisk afdeling.


Vedrørende Magnesia: Jeg har ikke tidligere hørt, at Magnesia skulle afkalke knoglerne - det står ikke i guidelinen for Osteoporose (knogleskørhed). Men det kan nu alligevel være en god idé, at få tjekket din Calcium og Magnesium balance i blodet ved hjælp af en blodprøve - og så evt. supplere med kosttilskud. Kan din læge have talt om Medrol? For det kan afkalke knoglerne.