Gå til hovedindhold

Fuldkorn uden gluten

Spørgsmål

Jeg vil gerne prøve at udelukke gluten, da jeg har flere symptomer på intolerans. Jeg har læst om fuldkorns betydning for tarmfloraen, så jeg vil naturligvis gerne være sikker på, at jeg får nok af dette. Mange erstatninger og glutenfrie produkter har ikke noget højt indhold af komplekse kulhydrater. Eller også er alternativerne dyre eller tidskrævende. Jeg har før været glad for fuldkorn i form af grovpasta og rugbrød. Er der andre stivelsesprodukter I kan anbefale, der kan erstatte disse?

Svar

Gluten er et protein, der især findes i kornsorterne hvede, rug og byg. Havre indeholder som udgangspunkt ikke gluten i sig selv, men der sker en afsmitning fra andre kornarter under høst eller forarbejdning, som gør, at havreprodukter alligevel indeholder lidt gluten. Glutenfri havregryn specialfremstilles for at undgå denne forurening, hvilket dog også gør produktet dyrere, som du også selv peger på, at mange alternativer er. 

Hvis man i sin kost skal undgå alle glutenholdige produkter, skal man netop, som du påpeger, være opmærksom på at få et tilstrækkeligt indtag af fuldkorn. Det anbefales at spise 75 gram fuldkorn om dagen. Du skriver, at du før har været glad for fuldkornspasta. Alternativer uden gluten kan være f.eks. brune ris eller røde ris. Rugbrødet kan erstattes af brød bagt med f.eks. fuldkorns-havremel, -rismel, -hirsemel eller -majsmel. Du kan også tilsætte glutenfri havregryn, hvis du bager brød eller i opskrifter til f.eks. farsretter eller i en smoothie. Fiberrige fødevarer såsom frugt og grøntsager, bælgfrugter og kartofler er også er med til at bidrage til et velfungerende mavetarmsystem og indeholder ikke gluten. Det anbefales at indtage 25-35 g kostfibre dagligt. På Fuldkornspartnerskabets hjemmeside kan findes flere tips til at få fuldkorn ind i kosten men samtidig undgå gluten.

Har man mistanke om glutenallergi, så bør man dog altid kontakte egen læge med henblik på en nærmere undersøgelse. Det menes, at omkring 1 % af den danske befolkning har glutenallergi. Lider man ikke af glutenallergi, er det ikke nødvendigvis sundere at leve uden gluten, og det kan være forbundet med besvær og omkostninger at sammensætte en kost uden gluten. Derfor er det en god idé at tale med sin læge om symptomerne og evt. få be- eller afkræftet, om det er gluten, man reagerer på i sin kost. Det anbefales generelt ikke at starte på en glutenfri kost, før man har fået stillet den rette diagnose.