Gå til hovedindhold

Gilenya, COVID og revaccination

Spørgsmål

Jeg får Gilenya og er bekymret for effekten af min vaccine. Den israelske undersøgelse viste jo, at der er meget lille chance for, at den virker, når man får Gilenya og 2 andre typer sclerosemedicin. Nu kan jeg læse, at nogle vil få tilbudt et 3. stik, men Gilenya er ikke på listen. Men så vidt jeg kan se, er de 2 andre typer på listen.

Kan det passe? Jeg er ved at gå helt op i limningen af at "passe på" og har stort set ikke noget socialt liv ud over min mand og store børn. Er det muligt at få en antistoftest?

Svar

Den Israelske undersøgelse du refererer til (Achiron, Ther Adv Neurol Disord, 2021, Vol. 14: 1–8) viser ikke noget om effekten af en vaccine, men fokuserer udelukkende på omfanget af antistofdannelsen. Antistofresponset efter COVID-19 vaccine ser meget lavt ud for ocrelizumab (Ocrevus) og specielt fingolimod (Gilenya). Det skal dog understreges, at antistof dannelsen kun er en del af det immunologiske respons ved COVID-19 vaccine, og at T-celle responset ikke er undersøgt.

T-celle responset dannes uafhængigt af antistofferne, som laves af B-cellerne, og har stor betydning i forhold til det immunologiske respons ved COVID infektion. Det kan derfor ikke konkluderes, at der ikke er nogen effekt af vaccination mod COVID-19 hos patienter i behandling med fingolimod eller ocrelizumab, og vaccination anbefales fortsat.

Vedrørende undersøgelser af COVID forløb hos mennesker i Gilenya behandling, er der mig bekendt ikke resultater, der påviser et værre forløb i denne gruppe.

Hvad angår anbefalinger vedrørende revaccination mod COVID-19, er Gilenya med på listen, blot anført under klassebetegnelsen: Sphingosin-1-phosphat receptor inhibitorer.