Gå til hovedindhold

Hvad skyldes mine symptomer

Spørgsmål

Jeg er 21 år og fik diagnosen attakvis sclerose i februar 2018. Jeg har i mindst en uge nu haft en underlig følelse, som er ekstremt svær for mig at beskrive, og jeg aner ikke om det overhovedet har noget med sclerose at gøre. Men jeg håber I kan hjælpe mig, og jeg vil forsøge at beskrive det så godt som jeg kan. Det kommer til udtryk når jeg kigger fra én ting til en anden. Altså drejer øjnene. Mit syn er som det plejer, men det er som om min hjerne ikke helt kan følge med. Derudover dunker det nogle gange når jeg “drejer” mine øjne.

Har følt “dunkene” i mit lår. På et andet tidspunkt var det i min arm - for hver gang på det præcise tidspunkt jeg drejer mit blik fra et sted til et andet. Det er svært for mig at forklare, hvad jeg mener med at det mere føles som noget i hjernen, end at det er selve synet der er noget galt med. Men jeg kan fremprovokere det hver gang jeg drejer mit blik. Jeg synes ikke, jeg bliver svimmel, men det er vel lidt derhenad. Det er som om min hjerne bliver generet, hver gang jeg fjerner mit blik fra én ting til en anden. Som om noget i min krop ikke kan finde ud af at arbejde sammen.

Svar

Det er atypiske symptomer, men kunne tyde på en læsion (plaque) i hjernestammen. Derfra styres øjenbevægelser, og hvis de ikke er helt koordinerede (det ene lidt forsinket), kan man også fornemme svimmelhed. De lange ledningsbaner fra/til hjernen passerer også igennem hjernestammen, som er en lille, men vigtig struktur i centralnervesystemet. Det kan muligvis forklare symptomerne i arme og ben. Du må kontakte din scleroseklinik og anmode om attakvurdering, da et attak bør registreres og kan medføre intensivering af den attakforebyggende behandling.