Gå til hovedindhold

Hvordan angriber immunforsvaret rent kemisk

Spørgsmål

Når en person rammes af MS, hvordan går immunforsvaret rent kemisk ind og angriber myelinen omkring axonerne? Og hvordan går medicin, såsom Interferon-beta-1a og Tecfidera ind og hindrer denne proces?

Svar

Angrebet mod nervernes fedtisolering, myelinet, og destruktionen af nerveceller ved MS sker i et komplekst samspil mellem en række af immunsystemets celler. Her er det primært de hvide blodceller, T og B lymfocytter, der aktiveres og går til angreb. T cellerne kan gå ind i hjernen og rygmarven og aktivere "skraldespandsceller" kaldet makrofager, der så angriber nervecellerne og myelinet. En anden type T-celler kan gå direkte til angreb på nervecellerne og B-cellerne kan lave antistoffer mod myelinet, hvorved destruktion også påbegyndes. Rent kemisk er det stoffer som proteaser, komplement, TNF-alfa, reaktive oxygen- og nitrogenforbindelser samt exitotoxiner, der nedbryder nervecellerne og myelinet.

Interferon-beta er et slags cellulært hormon, cytokin, som f.eks. hvide blodceller udskiller når et immunangreb skal dæmpes og ved at give det i store doser, kan man også dæmpe sygdomsudviklingen ved MS. Effekten ved Tecfidera er mere kompleks og dårligere beskrevet, men hovedvirkningen er formentlig, at det formidler et antioxidativt respons mod reaktive oxygen- og nitrogenforbindelser.