Gå til hovedindhold

Hvordan får man sparring på hjælpemidler

Spørgsmål

Hvor kan jeg komme til at tale med en ergoterapeut om hjælpemidler? Min gangdistance bliver kortere, og jeg er i tvivl om hvad der er det rigtige. Jeg vil gerne undgår at lave fejlkøb af dyre hjælpemidler.

For nogle år siden kontaktede jeg kommunen efter et ophold på Ry. Det tog tre måneder at få en konsulent ud, der allerede i entreen kunne konstatere at jeg ikke var berettiget til hjælpemidler. Efter en del sværdslag fik jeg en arbejdesstol til køkkenet og en badetaburet. Så den vej tror jeg ikke på.

Jeg har spurgt på scleroseklinikken, som ikke kan hjælpe. Min fysioterapeut der ellers er rigtig god, ved ikke så meget om hvad der er på markedet. Til holdtræning er der heller ikke så gode mulighededer for personlig sparring om et for mig svært emne. Scleroseforeningen har, som jeg forstår det, heller ikke en ergoterapeut man kan ringe til. Hvor henvender jeg mig?

Svar

Det lyder ikke nemt, men jeg tænker egentlig, at du har 2 muligheder for sparring om hjælpemidler. Enten søger du om hjælpemidlerne hos kommunen, eller også betaler du selv for dem.

• Når du kontakter din kommune har du mulighed for at sparre med en fagperson, der sammen med dig kan vurdere dine muligheder for hjælpemidler og sparring om bevilling/afslag ifølge Serviceloven. Og ja der er ventetid alle steder på behandling/vurdering af mange typer ansøgninger, det er desværre et vilkår for dig og den pågældende terapeut/sagsbehandler i kommunen. Måske kunne du skrive sparring om hjælpemidler på ansøgningen?

• Ønsker/har du derimod selv mulighed for at betale for dine hjælpemidler, kan du kontakte de fleste af hjælpemiddelfirmaerne, og der få vejledning om deres hjælpemidler og muligheder. Der er firmaer der har terapeuter ansat, og som også tilbyder sparring og udredning af de problematikker du måtte have. Spørg firmaet når du kontakter dem, om de har denne mulighed. Og husk at få en aftale om afprøvning af hjælpemidlet, gå gerne til den fysiske butik og afprøv mulighederne. Der er bl.a. Senior shop eller Gloria Mundi Care.

• Som en sidste mulighed kan du måske kontakte en privat praktiserende ergoterapeut. Netværket www.findergoterapeut.dk. Der er enkelte af terapeuterne der har skrevet hjælpemidler og boligændringer op som en del af de specialer de varetager.