Gå til hovedindhold

Hvordan informerer jeg min chef om mine symptomer

Spørgsmål

Jeg har været diagnostiseret i 2 1/2 år nu. Jeg har en meget snorende/sovende arm, et nedsat syn og lige for tiden murer det i mit ene ben. Alt sammen noget der ikke er synligt for andre, og som ikke har gjort at min hverdag kører anderledes, end den gjorde før jeg blev syg.

Min chef var meget sød og forstående, dengang jeg fik at vide, at jeg havde sclerose, men så har vi faktisk ikke snakket om det siden. Nu hvor der sker noget i mit ene ben, har jeg lyst til, at min chef ved hvad jeg går og sysler med (mest psykisk), men jeg gider på den anden side ikke det der medlidenheds-noget, hvilket nok er årsagen til, at jeg ikke har fortalt ham om det nye med mit ben. Han er meget hurtigt med de sjove bemærkninger og jokede forleden dag i fuld personale forum, om jeg mon havde været ude på de skrå brædder, siden jeg haltede. Sådanne nogle bemærkninger kunne jeg godt være foruden. Ligger I inde med noget skriftligt materiale om sclerose, jeg kan give til min chef, så han får lidt mere indblik i, hvordan hverdagen også kan se ud for mig?

Svar

Det lyder til, at du har forværringer i dine sclerosesymptomer for tiden, og også i højere grad er psykisk belastet af din sclerose, end du tidligere har været. Når ikke det er synligt for andre, anbefaler vi, at du forsøger at gøre klart for andre, hvordan du er påvirket. Du må afveje, hvor meget du fortæller, og det er almindeligt blandt medlemmerne her, at opleve ambivalens i forhold til at fortælle, da mange gerne vil undgå det du beskriver som ”medlidenheds-noget”. På trods af denne risiko, er det ofte en fordel at få fortalt både sin chef og evt. også sine kollegaer, hvad man døjer med, således at de bedre forstår hvilke udfordringer du har. Det er også godt at være meget konkret med, hvad du har behov for af støtte eller særlige hensyn. For mange letter det, at deres chef og kollegaer ved, at de døjer med forskellige symptomer – selvom det på overfladen ikke er til at se, og selvom man ikke har behov for, at der tages ekstra hensyn.

Jeg kan forstå på dig, at du ikke har talt med din chef, siden du fik diagnosen, og eftersom du nu oplever forandringer og belastninger anbefaler vi, at du taler med din chef igen. Det er godt at høre, at din chef var omsorgsfuld, da du fortalte om diagnosen sidst. Det er det bedste udgangspunkt for jeres videre dialog om, hvordan sclerosen påvirker dit arbejdsliv. Hvis du oplever, at din chef har nogle uheldige bemærkninger og jokes, kan du måske tale med ham/hende om det.  Det er ofte sådan at omgivelserne på arbejdspladsen kan glemme alt om sclerosen, når ikke de mærker noget på ens arbejdsmæssige indsats.

Jeg vil anbefale jer, at gøre brug af vores hjemmeside, og under ”viden og nyt” kan du og din chef finde forskellige artikler og pjecer om sclerose. Det er også muligt at få en informatør ud på din arbejdsplads. Jeg sender også gerne pjecer til dig med posten, hvis du foretrækker det.
Jeg håber at I får taget hul på snakken, og du må endelig sige til, hvis der er mere vi kan gøre for at hjælpe jer på vej.