Gå til hovedindhold

Hvordan kom MS til Færøerne

Spørgsmål

Jeg har været indlagt og behandlet med antibiotika for Rosen. Jeg har hørt fra min afdøde far, at Sclerose kom til Færøerne med de engelske soldaterne i krigstiden, derfor har nogle arvet denne sygdom fra dem. Far sagde til mig, at han havde fået forklaret af en engelsk læge, der kendte min farfar, at Rosen er et begynderstadie til Multipel Sclerose. Han vidste godt, at Rosen er en hudsygdom, og MS er en nervesygdom, men denne læge fastholdte, at det begynder således med Sclerose. Jeg mener, jeg selv har disse symptomer: Sensory, Motor and Kognitive Problems. Da jeg pludselig kan falde i søvn foran computeren, og har svært ved at stige ind i små biler og gå lange ture. Hvad synes du om dette, jeg har oplyst dig her?

Svar

Man har tidligere troet, at Engelske soldater smittede de Færøske kvinder med sclerose (MS) seksuelt, hvilket siden er afkræftet. Sclerose kan ikke overføres seksuelt, men man kan godt videregive gener, der øger risikoen for at udvikle sygdommen. Der er imidlertid over 150 gener, der bidrager til udvikling af MS og med det relativt beskedne genetiske bidrag de Engelske soldater gav i forbindelse med 2. verdenskrig, er det ikke sandsynligt, at dette skulle have afgørende betydning. Desuden er forekomsten af MS stort set ens i England og de Nordiske lande, som Færøerne primært har sit genetiske ophav i, så man kan nok ikke give soldaterne skylden for, at have tilført "dårlige MS gener". Den øgede forekomst af MS på Færøerne i efterkrigsårene, skyldes formentlig bedre diagnostik og registrering og sammenfaldet med de Engelske soldater derfor tilfældigt.

Rosen (erysipelas) er en hudinfektion med streptokokker, som intet har at gøre med MS og heller ikke disponerer til sygdommen. Du behøver derfor ikke at bekymre dig om, at din rosen-infektion skal udvikle sig til MS.