Gå til hovedindhold

Hvordan skal D-vitamin reguleres

Spørgsmål

Jeg er sclerosepatient på snart syvende år, og har haft store op og nedture i forbindelse med sygdommen. Jeg finder sygdommen enormt frustrerende, da jeg virkelig føler at man ingen kontrol har over sin egen skæbne.

Jeg har det sidste stykke tid været en del optaget af D-vitamin, og hvilken påvirkning det har på sclerosen. Bl.a. har jeg ved besøg på scleroseklinikken på Glostrup Sygehus flere gange bemærket den plakat der hænger vedrørende emnet, og herudfra er min interesse for alvor blevet vakt. D-vitamin får vi jo igennem kosten og solen. Jeg bestræber mig på at spise en 38 mcg D-vitamin-tilskud hver dag, men nogle gange glemmer jeg det dog, men langt de fleste dage husker jeg den. Da jeg læste på plakaten om D-vitamin på sclerosekliniken sidst, bed jeg mærke i at der stod lidt om, at der kan være forkel på det D-vitamin vi opnår gennem solen, og det vi opnå via kosten/kosttilskud. Jeg forstod det lidt som, at D-vitamin via solen har en anden/bedre effekt. Og har også reflekteret over det i forhold til at man ved at sclerose er mere udbredt på vores breddegrader, end f.eks. i middelhavsområdet.

Jeg er nok lidt desperat i mit forsøg på efterhånden at få sygdommen under kontrol, og jeg har overvejet om det ville være en god ide at fastlægge et par årlige rejser sydpå, hvis D-vitamin opnået via sol, skulle have en bedre/anderledes virkning end det i form af kosttilskud. Men det er måske helt sort snak? Vil man i øvrigt kunne opnå noget gavnligt i forhold til D-vitamin, hvis det kun er rejser i kortere perioder, eller er det kun ved fast bopæl under varmere himmelstrøg at det vil give mening?

Jeg har også overvejet solarie til opnåelse af D-vitamin. Jeg er tilbageholdende med denne ide, grundet risikoen for kræft som dette medfører. Jeg har i øvrigt ofte spekuleret på, hvad forskellen i faren ved almindelig solbadning i det fri og i solarie er. Er solarie farligere fordi det er mere koncentreret stråling eller hvordan? Jeg har aldrig være den store solariedyrker, men skænker det sjældent mange tanker at ligge mange timer i solen om sommeren, eller når jeg er sydpå.

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang