Gå til hovedindhold

Hvorfor hører jeg ikke om stamcellebehandling

Spørgsmål

Er der kommet nye kriterier for at blive kandidat til en blodstamcellebehandling? I så fald, hvad kræver de? Er det korrekt at Rigshospitalet er startet med at tilbyde det til flere patienter? Og hvorfor er det, at behandlingen aldrig bliver nævnt af lægerne selv?

Svar

De væsentligste kriterier for at få blod-stamceller (HSCT) er, at man har aggressiv attakvis sclerose, med mindst to alvorlige, dokumenterede attakker og typisk MR aktivitet på 1. linje behandling (f.eks. Aubagio eller interferon) eller dokumenteret alvorligt attak og typisk MR aktivitet på 2. linje behandling (f.eks. Gilenya eller Tysabri).

Aldersbegrænsningen er 18-50 år og byrden af symptomer må ikke være for let eller for svær (Expanded disability status scale (EDSS) 3,0-6,0). Generelt set virker HSCT bedst hos yngre mennesker med kort sygdomsvarighed, hvor sygdommen endnu ikke har afsat svære mén.

Alle MS Neurologer i Danmark kan henvise til vurdering på Rigshospitalet ud fra disse kriterier. Ved en normal kontrolsamtale vil neurologen dog ikke komme ind på HSCT, da der ikke er indikation for at henvise til behandlingen.