Gå til hovedindhold

Hyppige infektioner

Spørgsmål

Jeg er ofte småsyg med forkølelse, ondt i halsen, ørepine, hovedpine, samt lettere feber mellem 37,8 og 38,1. Hvilket giver værre træthed end jeg normalt døjer med. Jeg har fået fortalt, at infektion kan gøre MS værre, og træthed har jeg allerede erfaring med, gør MS værre. Jeg er især udfordret på koncentration, fokus, talen (jeg får svært ved at udtale lange ord, får svært ved at finde de rigtige ord, danner nye mærkelige ord), hukommelse, at forstå hvad andre siger til mig.

Kan jeg gøre noget selv? Jeg bor på et bosted, hvor vi er 28 beboere samt en personalegruppe på mellem 35-45 ansatte. Der er altid nogen der er forkølede. Der er mange, der ikke er i stand til at skærme os andre for smitte (holde sig for munden ved nys og hoste, ikke vaske/spritte hænder efter at have pudset/pillet næse, efterlade snotklude, osv). Jeg er meget modtagelig over for smitte, hvad kan jeg gøre?

Svar

Det er ikke så godt, hvis du går rundt med småinfektioner og feber hele tiden. Øget kropstemperatur og feber spiller ofte en afgørende rolle for scleroseramtes velbefindende. Symptomerne forværres hos de fleste, når kropstemperaturen stiger og funktionsniveauet kan forringes betydeligt. Årsagen er, at områder i centralnervesystemet hvor nerveledningen i forvejen er dårlig på grund af sklerosen, reduceres yderligere når der bare kommer en mindre stigning i kropstemperaturen (kaldes Uthoffs fænomen, i daglig tale også kaldet pseudoattak). Når kroppen køles ned igen, vil symptomerne reduceres til samme niveau, som de var før man fik feber. Ved alvorlige infektioner kan risiko for et reelt attak også øges.

Ud fra dine oplysninger lyder det som om, at man må undersøge, om du er i øget risiko for at udvikle infektioner, og om dit immunsystem fungerer som det skal. Afhængig af dit infektionsmønster må man også overveje, om din immundæmpende MS behandling er den rigtige, eller om man evt. skal skifte din behandling. Dit bosted må endvidere gennemgå årsager til smittespredning og tage hensyn til din særlige situation, og de helbredsmæssige konsekvenser det har for dig.