Gå til hovedindhold

Ingen plak på MR

Spørgsmål

Jeg har nu været på Gilenya i lidt over 2 år. Min problematik består i, at jeg netop har fået foretaget en kontrol MR scanning af hovedet uden kontrast. Trods et muligt attak samt lidt nye symptomer f.eks. øget klonus på de 2 år, viste scanningen uændrede forhold i forhold til opstarts scanningen. Jeg troede at alle attaks ville vise forandringer.

Svar

Den mest oplagte forklaring på, at der ikke er korrespondance mellem dit attak og MR skanningen, er, at det kun er hjernen som er undersøgt, mens rygmarven ikke er skannet med. Rygmarven er volume mæssigt en mindre struktur end hjernen, men til gengæld ligger nervefibrene meget tæt pakket, så selv små plak, kan give alvorlige symptomer. Skanning af rygmarven er ikke rutine til kontrol af MS, da billed-opløsningen (skarpheden) er dårligere, og det er desuden tidskrævende både at skanne hjerne og rygmarv.

I hjernen ser man sædvanligvis ca. 5 gange flere plak, end der registreres attakker, men det kan også være tilfældet, at man ikke kan se plak, der svarer til attaksymptomer. Selvom MR er en meget anvendelig metode til diagnostik og kontrol af MS, er der altså alligevel fejlkilder, der kan forklare dit spørgsmål.